Sijoitusstrategiat

Näin rakennat salkkuusi markkinaneutraalin position – katso video

Keskustelu indeksin voittamisen mahdollisuudesta käy kuumana. Tässä artikkelissa kerrotaan miten rakennat itsellesi salkun, jonka tuotto ei ole sidottu indeksiin.

Markkinaneutraali positio on termi, joka liitetään hedge rahastoihin. Sellaisen voi kuitenkin rakentaa myös itse.

Passiivinen sijoittaminen on muokannut sijoitusympäristöä voimakkaasti. On sijoittajia, jotka uskovat, että yksityissijoittajan on mahdollista voittaa indeksi. Toiset uskovat, että indeksiä ei ole mahdollista voittaa millään sijoitusstrategialla.

Aktiivisen sijoittamisen toimivuutta on kritisoitu suurelta osin juuri aktiivisten osakerahastojen heikoilla tuotoilla. Toinen kritiikin kohde on ollut rahastojen piiloindeksointi. Se tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että aktiivinen rahasto eroaa hyvinkin vähän passiivisesta rahastosta.

Sijoitat sitten suoraan osakkeisiin, aktiivisiin rahastoihin tai passiivisiin rahastoihin on selvää, että indeksin tuotto vaikuttaa voimakkaasti salkkusi tuottoon. Jos indeksi nousee, nousee myös salkkusi arvo. Jos indeksi laskee, laskee myös salkkusi arvo.

markkinaneutraali positio ja omxh25 indeksi

Mutta oletko ikinä miettinyt mahdollisuutta rakentaa salkkuun positio, joka ei seuraakaan indeksin kehitystä?

Miten markkinaneutraali positio rakennetaan?

Pääset kaikesta helpoimmalla lopettamalla lukemisen tähän ja katsomalla alla olevan videon.

Markkinaneutraali positio rakennetaan siis siten, että hyviä osakeita ostetaan pitkiksi ja huonoja osakkeita myydään lyhyeksi.

Lyhyeksi myynti tarkoittaa osakkeen lainaamista, myymistä ja ennen pitkää takaisin ostamista. Tarkoituksena on siis napata voittoa myyntihinnan ja takaisinostohinnan erotuksen verran.

Yleensä lyhyeksi myynti perustuu siihen, että lyhyeksi ostetun osakkeen kurssin uskotaan laskevan. Tässä tapauksessa lyhyeksi myytyjen osakkeiden ei uskota varsinaisesti laskevan, vaan ne toimivat ikään kuin vakuutuksena yleistä kurssilaskua vastaan.

Salkun tuotto perustuu puolestaan hyvän ja huonon osakkeen väliseen eroon. Indeksin noustessa tuotto muodostuu siitä, että hyvät osakkeet nousevat huonoja osakkeita enemmän. Indeksin laskiessa salkun tuotto perustuu siihen, että lyhyeksi myydyt huonot osakkeet laskevat enemmän, kuin pitkässä positiossa olevat hyvät osakkeet.

Rakennetaan markkinaneutraali positio sitten kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaen tarvitaan tieto siitä miten tunnistetaan hyvä osake ja miten tunnistetaan huono osakke. Se on seuraavan artikkelin aihe.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös