Makrotalous

“Historiallinen hetki” – Suomen talouskasvu kiihtyy ja ohitti jo Ruotsinkin

Bruttokansantuote, investoinnit, vienti, kulutus…kaikki mittarit osoittavat Suomessa nyt koilliseen.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan bruttokansantuote volyymi kasvoi tammi-maaliskuussa 1,2 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Kuitenkin työpäiväkorjattu  bruttokansantuote kasvoi vuoden 2016 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna peräti 2,7 prosenttia.

Volyymi tarkoittaa tietoa, josta hintojen muutosten vaikutukset on poistettu.

Bruttokansantuote, vuosineljänneksittäin viitevuoden 2010 hintoihin (mrd. euroa)

Bruttokansantuote, vuosineljänneksittäin viitevuoden 2010 hintoihin (mrd. euroa)

Vienti ja investoinnit kasvussa

Ilahduttavaa on myös se, ettei talouskasvu ole enää pelkästään kotimarkkinoiden varassa. Vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä viennin volyymi kasvoi puolestaan viisi prosenttia edellisestä neljänneksestä ja vajaat yhdeksän prosenttia vuodentakaisesta. Tuonti väheni yhden prosentin edellisestä neljänneksestä mutta kasvoi vajaat neljä prosenttia vuodentakaisesta.

Yksityisen kulutuksen volyymi kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä puolitoista prosenttia edellisestä neljänneksestä ja reilut kolme prosenttia vuodentakaisesta. Kiinteän pääoman bruttomuodostus eli investoinnit kasvoivat neljä prosenttia edellisestä neljänneksestä ja yhdeksän prosenttia vuodentakaisesta.

Ekonomistit hehkuttavat talouslukuja

Twitterissä on kommentoitu positiivisia talouslukuja. “Historiallinen hetki tänään. Suomi kiri Ruotsin ohi BKT-kasvussa”, toteaa Aktian pääekonomisti Heidi Schauman. Myös Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju vertaa kasvulukuja naamurimaahan. “Sekin ihme nyt nähtiin että Suomen talouskasvu on Ruotsia nopeampaa: 2,7 % Suomi, 2,2% Ruotsi.”

Vaikka kasvu on vihdoin käynnistynyt, finanssikriisiä edeltäneeseen bruttokansantuotteen määrään on Kangasharjun mukaan vielä matkaa.

“Suomi jätti taantuman samana päivänä kuin nykyinen Sipilän hallitus vannoi virkavalansa. Siitä lähtien kasvu on ollut keskimäärin 2,1 prosentin vuodessa. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kasvu kiihtyi 2,7 prosenttiin, mikä on vauhdikkainta sitten vuoden 2011 ja pitkästä aikaa jopa Ruotsin kasvua nopeampaa. Saavutus sinänsä!”, Kangasharju toteaa Nordean lehdistötiedotteessa.

“Jos talouskasvu jatkuu samana, mitä se on ollut vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen jälkeen, saavutamme finanssikriisiä edeltäneen huipun ensi vuoden kuluessa”, Kangasharju ennustaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös