Makrotalous

Suomi peittosi muut Pohjoismaat – suorien ulkomaisten investointien määrä kasvoi 27 prosenttia

EY:n tuoreen selvityksen mukaan Suomi on edelleen Pohjoismaiden suosituin suorien ulkomaisten investointien kohdemaa.

Positiivinen kehitys maamme eduksi on jatkunut jo viisi perättäistä vuotta, vaikka Ruotsi nappasikin 2016 Euroopan prosentuaalisesti komeimmat kasvuluvut. Suomessa toteutuneiden ulkomaisten investointien määrä kasvoi edellisvuoden aikana 27 prosenttia vuodesta 2015. Toimialoista houkuttelevimmat olivat ohjelmistoala sekä yritys- ja asiantuntijapalvelut.

Pohjoismaisesta EY Nordic Attractiveness -raportista ilmenee, että Suomi lukeutui viime vuonna Euroopan suurimpien kasvajien joukkoon, sijalle 7. Suorat ulkomaiset investoinnit lisääntyivät Suomessa 27 prosentilla edellisvuoden 105 projektista 133 projektiin.

Kuva: Suorien ulkomaisten investointien määrä Pohjoismaissa 2007–2016

suorat ulkomaiset investoinnit pohjoismaat talous

Naapurimaasta eniten investointeja

Eniten Suomeen tehtiin ulkomaisia suoria investointeja Ruotsista (32 kpl, +113 %). Toimialoista houkuttelevimmat olivat ohjelmistoala sekä yritys- ja asiantuntijapalvelut.

Merkittävää oli myös Uudenmaan nousu Euroopan mittakaavassa yhdeksänneksi houkuttelevammaksi metropolialueeksi projektien määrällä mitattuna. Suosituin keskus oli Lontoo.

”Suomen positiivinen kehitys on merkki siitä, että taloutemme verkottuu yhä vahvemmin kansainvälisesti. Maamme kilpailukyky on parantunut yrityksille edullisten vero- ja palkkaratkaisujen myötä. Lisäksi osaava, korkeasti koulutettu työvoima on houkutellut investointeja Suomeen myös muita Pohjoismaita matalamman palkkatasomme myötä. Ulkomaiset yritykset kokevat markkinamme houkuttelevana perustamalla tänne erityisesti myynti- ja markkinointikonttoreita, tuotantolaitoksia sekä palvelukeskuksia”, Suomen EY:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola kommentoi tuloksia.

Isoon-Britanniaan eniten investointeja

Euroopan kehitystä avaavan EY´s European Attractiveness Surveyn mukaan suorat ulkomaiset investoinnit Eurooppaan nousivat edellisvuodesta 15 prosenttia kaikkien aikojen huippulukemiin, yhteensä 5 845 projektiin. Määrällisesti eniten investointeja kohdistui Isoon-Britanniaan (1 144 projektia), Saksaan (1 063) sekä Ranskaan (779). Maat keräsivät yli puolet kaikista Eurooppaan tehdyistä investoinneista.

Yhdysvallat piti ykkösasemansa Eurooppaan tehtyjen investointien lukumäärässä (1 310 projektia) ja vastasi yli viidesosasta kaikista investointiprojekteista. Määrä kasvoi 10 prosenttia vuodesta 2015. Maa on myös aktiivisin investoija pohjoismais essa mittakaavassa: 16 prosent kaikista investoinneista tuli USA:sta.

Pääosa (56 %) investoinneista Eurooppaan tehtiin kuitenkin maanosan sisäisesti. Eniten investointeja muihin Euroopan maihinvuoden 2016 aikana teki Saksa ( 651 projektia, +25 %). Seuraavaksi aktiivisimmin investoivat Ranska (346), Iso-Britannia (335), Sveitsi (289) ja Italia (187). Tutkimus osoittaa, että myös kiinalaisyritykset olivat innokkaita sijoittamaan Eurooppaan (297 projektia). Suorien investointien kasvu Kiinasta oli peräti 25 % verrattuna vuoteen 2015.

Kommentoi
Ylös
>