Oma talous

10 asiaa, joita menestyvät sijoittajat eivät tee

Warren Buffetin mukaan sinun ei tarvitse tehdä kovinkaan montaa asiaa oikein, kunhan et tee liian monta asiaa väärin. 

MarketWatch listaa 10 asiaa, jotka menestyvät sijoittajat jättävät tekemättä.

1. Menestyvät sijoittajat eivät aloita ilman suunnitelmaa

MarketWatchin mukaan epämääräiset sijoitukset johtavat harvoin, jos edes ikinä, hyviin tuloksiin.

Sijoitussuunnitelmasi ei tarvitse olla loppuun asti poleerattu, mutta sen pitäisi lähteä liikkeelle taloudellisesta tilanteestasi ja päämääristäsi. Suunnitelman tulisi myös sisältää konkreettisia tekoja.

Menestyneet sijoittajat tunnistavat oikeat asiat, ja toistavat näitä kerta toisensa perään. Säännöllinen säästäminen on esimerkki tällaisesta toimintatavasta.

2. Menestyneet sijoittajat eivät suunnittele elävänsä koroilla

Sen sijaan he asettavat riman tarpeeksi alas eivätkä tavoittele pikavoittoja, vaan panostavat säästämiseen. Sijoitusten tavoitteena on etenkin rahan turvaaminen inflaatiolta ja säästäminen eläkepäiviä varten.

Menestyneet sijoittajat säästävät säännöllisesti ja niin paljon kuin pystyvät.

3. Menestyneet sijoittajat eivät luota yhteen sijoituskohteeseen

Menestyneet sijoittajat eivät usko pystyvänsä luotettavasti ennustamaan mikä sijoitus on toista parempi. Sen takia he hajauttavat sijoituksensa useaan kohteeseen.

Hajautuksen kautta salkun markkina-arvon heilahtelu vähenee ja tämän kautta salkun riski-tuotto-odotus paranee. Vähäisempi arvonvaihtelu saa sinut myös todennäköisemmin pysymän alkuperäisessä säästösuunnitelmassasi.

4. Menestyneet sijoittajat eivät jätä huomioimatta sijoituksen kuluja

Menestyneet sijoittajat panostavat alhaisiin kuluihin, koska tietävät kulujen olevan yksi niistä harvoista asioista mihin he voivat vaikuttaa.

Käytännössä menestyneet sijoittajat suosivat kuluiltaan alhaisia passiivisia rahastoja aktiivisten rahastojen sijaan. Pitkässä juoksussa kuluilla on suurempi vaikutus kuin arvaatkaan, koska korkoa korolle -efekti voimistaa kulujen merkitystä.

5. Menestyneet sijoittajat eivät välitä kurssiheilunnasta

Menestyneet sijoittajat ymmärtävät, että kurssilaskut ja karhumarkkinat ovat osa sijoittamisen prosessia. Kurssilaskujen sietäminen on yksi edellytys pitkän ajan sijoitusten onnistumiselle. Yksi kurssilaskujen sietämistä helpottava keino on käyttää ajallista hajautusta.

6. Menestyneet sijoittajat eivät muuta päämääriään markkinoiden mukana

Onko tavoitteesi indeksin lyöminen, mahdollisimman korkean tuoton saavuttaminen sinulle sopivalla riskillä vai helpoin ja matalariskisin tie taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseksi?

Kun taloustilanne näyttää hyvältä, keskittyvät sijoittajat usein korkeisiin tuottoihin ja kun talous sakkaa keskitytään alhaiseen riskiin. Tällainen käyttäytyminen on emonationaalisesti ymmärrettävää, mutta se ei ole paras tie taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

7. Menestyneet sijoittajat eivät unohda riskin merkitystä

Monet sijoittajat epäonnistuvat, koska he heittävät pyyhkeen kehään riskin realistoituessa. Mitä siis voi tehdä? Tarkastele menneitä karhumarkkinoita ja mieti onko salkkusi riskitaso aidosti sellainen, että kestät myös mahdolliset laskumarkkinat panikoimatta.

8. Menestyneet sijoittajat eivät odota ihmeitä

He eivät myöskään perusta sijoitussuunnitelmaansa epärealistisiin odotuksiin hyvästä onnesta. Sinulle voi käydä tuuri, mutta yhtä hyvin onnesi voi olla salkullesi epäsuotuisa.

Yksi keino on säätää omia odotuksia alaspäin. Jos markkinan tuotto on ollut keskimäärin kymmenen protenttia vuodessa, tee laskelmat sen mukaan, että tulevaisuuden tuotto on kahdeksan prosenttia vuodessa. Tämä motivoi sinua säästämään kovemmin, etkä pety mikäli markkinoiden tuotto laskisi tulevaisuudessa. Pahimmassa tapauksessa markkinoiden tuotto on odotuksiasi suurempi, ja sen tunteen kanssa voit kyllä elää.

9. Menestyneet sijoittajat eivät jätä veroja huomioimatta

Menestyneet sijoittajat käyttävät voitoista tehtävät verovähennykset ja huomioivat hankintameno-olettaman tuomat veroedut.

10. Menestyneet sijoittavat hallitsevat medianlukutaidon

Media keksii helposti selityksiä sille miksi osakkeet laskevat ja nousevat. Osakkeet laskivat, koska öljyn hinta nousi, tai koska sijoittajat kotiuttivat voittojaan tai koska sijoittajien huoli lisääntyi.

Lyhyen aikavälin kurssireaktioihin haetaan aina syitä suunnasta tai toisesta. Menestyneet sijoittajat keskittyvätkin pitkään aikajänteeseen ja korkoa korolle ilmiön tuomiin mahdollisuuksiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös