Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti ja vihervaikuttaja varoittavat: Asuntolainojen saannin kiristäminen ”ampuisi vuokrat kattoon”

​Asuntolainojen saannin vaikeuttaminen lisäisi vuokra-asuntojen kysyntää ja nostaisi vuokria entisestään.

Näin toteavat Finanssiala ry:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila että entinen kansanedustaja, pitkän linjan vihervaikuttaja Osmo Soininvaara.

Finanssivalvonta on esittänyt tulosidonnaisia lainakattoja sekä tiukennuksia nykyiseen lainakattoon. Fivan tavoitteena on hillitä suomalaisten velkaantumista. Soininvaaran mielestä lainkattosääntelyn kiristäminen saattaisi vaikeuttaa esimerkiksi opiskelijoiden tilannetta, sillä vuokrat ovat etenkin Helsingissä korkeat ja esimerkiksi vanhempien avustuksella oman asunnon ostaminen hankaloituisi.

Yksi keino velkaantumisen hillitsemiseen olisi positiivinen luottorekisteri.

Jossain on pakko asua. Kiristykset lainansaantiin kasvattaisivat vuokra-asuntojen kysyntää ja todennäköisesti nostaisivat vuokria entisestään. Investointien ja talouskasvun kannalta oleellinen työvoiman liikkuvuus heikkenisi, kun ihmisten olisi hankalampi vaihtaa asuntoa”, Mattila arvioi.

”Positiivinen luottorekisteri olisi yksi keino velkaantumisen suitsemiseen. Yksi iso asuntolaina ei vielä ole ongelma, mutta useiden päällekkäisten lainojen kanssa maksukyky voi olla heikoilla”, tuumaa puolestaan Soininvaara.

Myös Finanssiala ry suhtautuu suopeasti positiiviseen luottotietorekisteriin. Siihen rekisteröidään tietoja velallisten jo olemassa olevista luotoista (ns. positiiviset tiedot). Suomessa positiivisten luottotietojen rekisteröinti on nykyisin mahdollista vain asiakkaan suostumuksella.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—ReadPeak vapaasti artikkeliin sijoitettavan html-koodin skripti -->

Copyright © 2018 Salkkumedia Oy

Ylös