Makrotalous

Ekonomisti: Työttömyysjärjestelmässä on valuvika – palkansaaja maksaa vakuutusmaksuja, muttei saa vakuutusturvaa

Ekonomistin mukaan on erikoista, että työttömyysvakuutus vaatii kassan jäsenyyttä niinkin perustavanlaatuisessa julkishyödykkeessä kuin työttömyysvakuutus.

Nykyisin ansiosidonnaista työttömyysturvaa voi saada vain, jos on työttömyyskassan jäsen. Kaikki palkansaajat joutuvat kuitenkin maksamaan työttömyysvakuutusmaksua, jolla ansiosidonnainen pääosin rahoitetaan.

Vakuutusmaksun joutuu siis maksamaan myös sellainen työttömyyskassaan kuulumaton palkansaaja, joka ei itse vakuutuksesta mitään hyötyisikään työttömäksi jäädessä.

”Tilanne on samankaltainen, kun jos maksaisit sairausvakuutusmaksua, muttet olisikaan oikeutettu turvaan flunssan iskiessä”, Työeläkevakuuttajat TELA:n ekonomisti Mauri Kotamäki vertaa blogissaan.

Kotamäen mukaan nykyjärjestelmä ei täytä hyvän sosiaalivakuutuksen kriteerejä, koska etuuden saamisen ehtona on klubin jäsenyys. Tällaisia työttömyysturvajärjestelmiä on Euroopassa harvakseltaan.

Nykyjärjestelmän omituisuuksiin kuuluu, että työttömyysmenoista vain häviävän pieni osa rahoitetaan kassojen jäsenmaksuilla.

Kotamäen mukaan vuonna 2016 työttömyysturvamenot olivat hieman yli viisi miljardia, josta noin kolme miljardia tuli ansioturvasta. Tästä kolmesta miljardista vain noin 5,5 prosenttia rahoitetaan työttömyyskassojen jäsenmaksuilla. Käytännössä luku on vieläkin pienempi, koska kassamaksun voi vähentää verotuksessa.

”On selvää, että kassaan kuuluvat saavat melkoisen julkisen subvention”, ekonomisti toteaa.

Valtio maksaa kokonaisuudessaan peruspäivärahan suuruisen perusosan, joka on yhteensä noin 38 prosenttia ansiosidonnaisen kokonaisrahoituksesta. Loppu liki 60 prosenttia kerätään kaikkien palkansaajien ja työnantajien maksamilla työttömyysvakuutusmaksuilla.

Eli käytännössä siis työttömyyskassoihin kuulumattomat palkansaajat rahoittavat työttömyysturvaa lähes yhtä paljon kuin liittoihin kuuluvatkin.

Nykyjärjestelmän kenties suurin epäkohta liittyy Kotamäen mukaan kassan jäseneksi valikoitumiseen.

”Talouspolitiikan arviointineuvosto 2016 raportissaan (s. 144) käy läpi kirjallisuutta: Nuorten, matalapalkkaisten, määräaikaisten, yksityisen sektorin työntekijöiden ja miesten todennäköisyys kuulua kassaan on pienempi verrattuna muihin ryhmiin. Jukka Mattilan kanssa totesimme, että jäsenet ovat paremmin koulutettuja ja kuuluvat ylempiin tulokymmenyksiin.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös