Markkinakommentit

USA:n poliittinen epävarmuus huolettaa varainhoitoyhtiötä – ”alkaa näyttää kaoottiselta”

Presidentti Donald Trumpin hallintoon kohdistuvat tutkinnat ja sekä syvenevät ristiriidat kongressin ja presidentin välillä eivät luo luottamusta talouspolitiikkaa kohtaan, toteaa varainhoitoyhtiö Front.

Yhdysvaltojen poliittinen epävakaus on iso kysymysmerkki, Front toteaa kuukausikatsauksessaan. Tämä epävakaus ilmenee demokraattien ja republikaanien sekä Trumpin hallinnon jyrkkänä vastakkainasetteluna.

”Obamacaren uudistaminen epäonnistui heinäkuussa, mikä kertoo republikaanien hajanaisuudesta. Vaarantaako tämä hajanaisuus myös nk. suuren verouudistuksen ja ensi vuoden budjetin ja siihen liittyvien infrastruktuurihankkeiden läpimenon”, Front kysyy.

Demokraattien ja republikaanien ”poliittinen sisällisota” on levinnyt jo oikeusjärjestelmään (ja sen käyttöön politiikan tekemiseksi), ja se on Frontin mukaan erittäin huonoa kehitystä.

”Tästä ovat osoituksena erilaiset kongressin ja FBI:n tutkinnat, jotka kohdistuvat Trumpin hallintoon. Vastavetona kongressin republikaanit päättivät pyytää oikeusministeriötä (FBI) aloittamaan tutkinnan myös Obaman hallinnon, oikeusministerin, Clintonin, Clinton-säätiön ja entisen FBI:n johtajan toimien laillisuudesta.”

Samanaikaisesti osapuolia lähellä olevat mediat pyrkivät sensaatiomaisiin otsikoihin. Koko Yhdysvaltojen politiikka alkaa näyttää kaoottiselta ja repivältä, Front toteaa. ”Tämä ei ole omiaan lisäämään luottamusta talouspolitiikan vakaudesta.”

Osakkeiden arvostus on erityisesti kehittyneissä talouksissa Frontin mukaan korkea suhteessa tulosodotuksiin.

Korkea arvostus olisi perusteltua, jos maailmantalouden kasvunäkymät olisivat vahvat ja yrityksillä olisi edelleen paljon mahdollisuuksia kustannusten karsintaan. Varainhoitoyhtiön mukaan Yhdysvalloissa poliittinen ilmapiiri, jopa protektionismi, ei enää tue tätä oletusta, mutta lupaus sääntelyn yksinkertaistamisesta ja riisumisesta ylläpitävät toivoa yrityksissä.

Poliittisen epävarmuuden lisäksi myös kotitalouksien käyttäytymisen muutos on uhka sijoitusmarkkinoille.

”Yhdysvalloissa yksityisen säästämisen lasku on ruokkinut talouskasvua ja osakemarkkinoita vuoden 2009 jälkeen, mutta nyt talousennusteiden mukaan säästämisen lasku olisi päättymässä. Osakkeiden tukena ovat sijoittajien suuri (ja ehkä perusteeton)
riskinottohalu sekä keskuspankkien (EKP) elvytystoimet ja matalat korot. FED:in osalta tämäkin tuki saattaa poistua nopeammin kuin markkinat ennakoivat.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös