Sijoitusuutiset

SK: Pankkien omat analyytikot suosivat asiakasyritystensä osakkeita

Pankkien osaketutkimuksessa analyytikot antavat positiivisia suosituksia niille yhtiölle, joiden saman pankin investointipankki on tuonut pörssiin, paljastaa Suomen Kuvalehti.

Pankkien eri osastoilla saattaa olla ristiriitaisia tehtäviä.

SK:n mukaan pankin asiakasyritys voi esimerkiksi pyytää korvausta vastaan pankkiirihenkilöstön myymään yrityksen osakkeita sijoittajille. Samalla pankin omat osakeanalyytikot saattavat antaa suosituksia niiden yhtiöiden osakkeille, joita saman pankin toisella osastolla yritetään saada kaupaksi markkinoille.

Pankkien analyytikkojen osaketutkimusyksikköjen tulisi olla riippumattomia toimijoita, jotka arvioivat objektiivisisesti, kannattaako jonkin yhtiön osakkeita ostaa vai myydä.

Pankeilla on selvä taloudellinen houkutus suositella asiakasyritystensä osakkeita sijoittaja-asiakkailleen, sillä investointipankkisopimuksen ovat SK:n mukaan rahakkaita. Esimerkiksi pankkien järjestämissä listautumisissa pankit saavat bonuksia, jos listautuminen onnistuu hyvin.

SK paljastaa useita esimerkkejä listautumisista, joissa pankkien osaketutkimus on ollut suosiollinen listautuvan yrityksen osakkeita kohtaan. Kaikissa tapauksissa pankkien osaketutkimus oli päätynyt antamaan joko osta-suosituksen tai vähintäänkin lisää-suosituksen jokaiselle yhtiölle, jonka saman pankin investointipankki on tuonut pörssiin.

Tapaukset eivät kuitenkaan SK:n mukaan todista väärinkäytöksistä tai vilpeistä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös