Oma talous

Historian rikkaimmat naiset

Historian perspektiivistä tarkasteltuna maailmasta on tullut entistä tasa-arvoisempi paikka, jossa tulonjako ja ero rikkaiden ja köyhien välillä on pienentynyt merkittävästi.

Eriarvoisuus ja tulonjako herättävät keskustelua. Tulisiko eriarvoisuus poistaa, vai onko siinä myös hyviä puolia? Kuinka suuret ovat Suomen tuloerot muihin maihin verrattuna? Paisutellaanko köyhyyten liittyviä ongelmia vai tuodaanko niitä liian vähän esille? Onko eriarvoisuus todellista, vai onko köyhyys pelkkä mantra jota hoetaan niin kauan, että se tuntuu todelliselta?

Yksi tapa tarkastella tuloeroja on historiallinen näkökulma. Historiallisesti naisten on ollut miehiä vaikeampaa kerätä omaisuutta. Jo pelkästään naisten omistusoikeuden tyrmäävät lait ovat estäneet rikkaiden naisten piirtymistä historian kirjoihin.

Historian harvat rikkaat naiset olivat tyypillisesti perineet omaisuutensa sukunsa miehiltä ja superrikkaat naiset ovat lähinnä nykypäivän trendi. Tästä syystä Money on listatessaan 10 historian rikkainta naista, jättäneet ne pois jotka ovat pelkästään perineet omaisuutensa. Lista siis sisältää selektiivisesti ne naiset, jotka ovat ottaneet aktiivisen roolin yrityselämässä tai politiikassa. Tässä historian 5 rikkainta naista.

5) Castilen Isabella

Kuningatar Isabella I oli maailman rikkaimpia kuninkaallisia, kunnes hän meni naimisiin serkkunsa Ferdinandin kanssa saadakseen Espanjan haltuunsa. Saatuaan kruununsa Isabella uudisti hallinnon, vähensi rikollisuutta merkittävästi ja otti hoitaakseen Isabellan veljen valtakunnalle jättämän massiivisen velkataakan.

Kuningattaren kuollessa Castillen kruunun tulot olivat noin 1,45 miljoonaa kultadukaattia. Kuningattaren omaisuus oli noin prosentin maailman globaalista bruttokansantuotteesta.

4) Kleopatra

Kuningatar Kleopatra on yksi maailman tunnetuimpia naishallitsijoita, joka muistetaan kyvystään poliittiseen manipulaatioon. Rooman propaganda maalasi kuvaa Kleopatran kauneudesta ja hallitsijasta, joka käytti seksuaalista vetovoimaansa poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Kleopatran kyvyt olivat kuitenkin muualla, hän puhui 12 eri kieltä ja oli koulutettu niin matematiikassa kuin filosofiassakaan, eikä hän historioitsijoiden mukaan ollut niin tyrmäävän kaunis kuin aikoinaan oletettiin.

Kleopatran omaisuuden arvo nykyrahassa olisi noin 95,8 miljardia dollaria. Siltikin Kleopatra joutui ottamaan velkaa rahoittaakseen käymiänsä sotia. Kleopatran omaisuus oli noin 2,6 prosenttia sen aikaisesta globaalista bruttokansantuotteesta.

3) Katariina Suuri

Katariina Suuren lisänimi ei välttämättä viittaa pelkästään poliittiseen valtaan, vaan myös varallisuuteen, jonka on nykyrahassa arvioitu vastaavan noin 1,5 biljoonaa dollaria.

Valtaan päästyään Katariina korjasi valtion katastrofaalista budjettivajetta peruuttamalla mahtisukujen etuoikeuksia ja luomalla uusia veroja ja maksuja. Tämän lisäksi Katariina Suuri otti lainaa, luopui hallitsijoiden henkilökohtaisesta budjetista ja perusti pankin, jolla oli setelinanto-oikeus

Venäjän hallitsijana Katariina Suuri hallitsi noin viittä prosenttia globaalista bruttokansantuotteesta.

2) Hatšepsut

Hatšepsutia on pidetty yhtenä parhaiten onnistuneista faaraoista. Hatšepsut rakennutti satoja temppeleitä ja monumentteja ja lisäsi kaupankäyntiä naapurivaltioiden kanssa. Egyptin ensimmäisenä naispuolisena hallitsijana Hatšepsut teki kovasti töitä vakuuttaakseen alamaisensa siitä, että hänen hallitsejuutensa oli jumalten tahto. Eikä mikään ihme, sillä panokset olivat suuret.

Hatšepsutin omaisuuden määrä vastasi parhaimmillaan 20 prosettia globaalista bruttokansantuotteesta.

1) Keisarinna Wu

Keisarinna Wu oli julma ja mukavuutta rakastava hallitsijatar, jonka persoonassa yhdistyivät rikollinen luonne ja suuri älykkyys. Keisarinna Wu rakensikin asemansa väkivallan keinoin. 15-vuotisen kautensa aikana hänen empiriuminsa laajeni syvälle keski-Aasiaan. Silkkitien kautta tapahtuva kaupankäynti teellä ja silkillä toivat oman osansa keisarinnan varallisuuteen. Keirarinna Wun varallisuus vastasi parhaillaan 22,7 prosenttia globaalista bruttokansantuotteesta.

Tulonjako on tasaantunut

Forbesin mukaan, maailman rikkain nainen vuonna 2014 oli Christy Walton, jonka omaisuus on 36,7 miljardia. Se on noin 3 promillea globaalista bruttokansantuotteesta, kun keisarinna Wu:n osuus oli 22700 promillea. Suhteellinen varallisuuden keskittyminen on siis ennen ollut kertakaikkisen massiivista.

 

Tulonjako maailman rikkaimpien ja köyhimpien välillä on tasaantunut ja paljon.

Keskustelua tulonjaosta on hyvä käydä. Argumentit omaisuuden keskittymisestä yhä harvempien käsiin eivät kuitenkaan vaikuta kestävän, kun ne asetetaan historialliseen kontekstiin. Maailmasta on tulossa parempi paikka monellakin eri tavalla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös