Oma talous

Näin kasvatat lapsestasi osakesäästäjän

Lapsen on hyvä oppia, että raha on muutakin kuin tuhlaamista varten. 

Suositun amerikkalaisen ”Mad Money” –ohjelman juontaja, entinen hedge-rahastonhoitaja ja kirjailija Jim Kramerin mukaan vanhempien ei tulisi luottaa liikaa kouluun, vaan ottaa itse vastuu raha-asioiden opettamisesta.

”Jos haluat lastesi puhuvan rahoituksen kieltä sujuvasti, täytyy sinun opettaa se itse”, Cramer kertoo. Cramerin mukaan vanhempien ei tulisi odottaa lukioon asti, koska siinä iässä lapsia kiinnostaa lähinnä rahan tuhlaaminen, ei säästäminen.

Craemerin lääke on ostaa lapselleen lahjaksi osakkeita laadukkaasta lasta kiinnostavasta yrityksestä. Yhtenä esimerkkinä tällaisesta yrityksestä Cramer nostaa esiin Disneyn. Frozen ja Star Wars ovat tuotemerkkejä, jotka herättävät positiivista vastakaikua nykynuorissa.

Tosin suomalaisen sijoittajan ei välttämättä kannata ostaa lapselleen suoria ulkomaisia osakkeita, koska siihen tarvitaan maistraatin lupa. Lupa puolestaan maksaa. Suomalainen lasta tai teiniä kiinnostava yritys voisi olla Next Games tai listautumishuhujen kohteena oleva Rovio. Jos et löydä suomesta sopivalla riskitasolla olevaa suoraa pörssiosaketta, voit toki lahjoittaa lapsellesi myös rahasto-osuuksia.

Mikäli lapselleen on siirtämässä enemmänkin varallisuuttaa, kannattaa muistaa, että lapsen maksaman lahjaveron voi välttää pitämällä lahjan arvon kolmen vuoden aikana alle 5000 eurossa. Kuukausittain säästäen 138 euroa on maksimi, jonka ylittyessä lahjavero lankeaa maksettavaksi. Vero koskee saman henkilön antamia lahjoja. Näin ollen myös puolisosi voi säästää lapsellesi 138 euroa kuukaudessa.

Jos lapsen osakesäästämistä tekee kuukausisäästämällä, on säästöt hyvä kerryttää isommaksi potiksi ennen osakeostoa. Näin osakeostojen kulut eivät nouse liian korkeiksi.

Käytännössä osakkeen saajalla pitää olla arvo-osuustili ja jos sellaista ei ole, se pitää perustaa saajalle ennen lahjoitusta. Mikäli lapsi on alaikäinen tulee edunvalvojina olevien vanhempien avata arvo-osuustili.

Opeta lapsellesin pääoman merkitys

Mitä lapset siis voivat oppia omistamalla yhtä tai useampaa osaketta? Cramerin mukaan juju piilee siinä, että lapsi oppii antamaan rahalle uuden merkityksen. Raha ei ole pelkästään tuhlaamista varten, vaan se on jotain, jota voidaan säästää ja josta saa tuottoa.

”Jos et halua tehdä tätä lastesi hyväksi, tee se omaksi parhaaksesi”, Cramer neuvoo. Lapset, jotka oppivat hallitsemaan raha-asiansa itse, ovat niitä jotka myös pärjäävät itse, eivätkä tule aikuisiälläkään ruinaamaan lisää rahaa.

Artikkelissa oli virhe, joka nyt on korjattu. Lahjaveron alaraja on noussut 5000 euroon. Lahjaveron alaraja ei ole 4000€.

2 kommenttia
  • Lasse sanoo:

    Verovapaan lahjan alaraja on ollut 1.1.2017 alkaen 4999 euroa.

  • Henri Blomster sanoo:

    Kiitoksia kommentistasi. Virhe on nyt korjattu.

  • Ylös
    >