Oma talous

Viiden vuoden tutkimuksen tulos: Tässä miljonäärien menestysreseptit vaurastumiseen

Kirjailija Thomas C. Corley haastatteli viiden vuoden aikana rikkaita ihmisiä ja selvitti mikä näitä raha-asioissa menestyneitä yhdisti.

Corleyn haastattelemat miljonäärit eivät olleet syntyneet kultalusikka suussa vaan olivat niin sanottuja tee se itse -miljonäärejä. Corley havaitsi kaksi erilaista tietä taloudelliseen vaurauteen: riskinottaminen ja säästäminen.

Osa rikkaista oli vaurastunut kovalla riskinotolla ja osa oli puolestaan kerännyt suuren pesämunan kurinalaisella ja pitkäjännitteisellä elämäntavalla.

Riskinottajat olivat tyypillisesti yrittäjiä tai aggressiivista sijoitusstrategiaa noudattavia sijoittajia. Säästäjät puolestaan olivat varovaisia riskinkarttajia, jotka elivät kohtuudella ja sijoittivat pitkäjännitteisesti. He olivat palkansaajia, elivät vaatimattomasti ja keräsivät vaurauttaan keskimäärin 32 vuoden ajan.

Conley kokosi listan seitsemästä strategiasta, joita vaurastuneet tyypillisesti noudattivat.

1. Taloudelliset tavoitteet jo hyvin nuorena

Conleyn mukaan peräti 94 prosenttia säästämällä rikastuneista säästi vähintään 20 prosenttia nettotuloistaan. Näin he tekivät jo kauan ennen kuin heistä tuli rikkaita. Säästäjät myös asettivat itselleen säästötavoitteet. Kun ihminen alkaa pitää kiinni tavoitteistaan, siitä tulee tapa. Sen jälkeen tavoitteissa pysyminen on helpompaa.

2. Taloudellisesti vaatimaton elämäntapa

Säästämällä rikastuneet elivät vaatimattomasti. Conleyn mukaan 67 prosenttia säästäjistä kertoi elävänsä vaatimattomasti. Vaatimattomuus tarkoittaa käytännössä näille ihmisille rahan käyttämistä viisaasti.

3. Taloudellisen pyrkyryyden välttäminen

Säästäjien pää ei mene sekaisin vaurastumisesta. He eivät muuta elämäntapaansa silloinkaan kun heidän varallisuutensa karttuu nopeasti. Vaurainakaan he eivät Conleyn mukaan osta mitään mitä eivät oikeasti tarvitse.

4. Pääoma tuottamaan

Säästämällä rikastuneet eivät makuuta varojaan tuottamattomina vaan sijoittavat ylimääräiset varansa hallitusti.

5. Kulut alhaalla

Conleyn haastattelemat säästäjät kertoivat yksinkertaisista säännöistä, joiden avulla he hallitsevat menojaan. Esimerkiksi:

  • älä tuhlaa enempää kuin 25 prosenttia kuukausittaisista nettotuloistasi asumiskuluihin (vuokra tai omistusasunto)
  • Älä kuluta enempää kuin 15 prosenttia nettotuloistasi ruokaan
  • Älä koskaan pelaa uhkapeliä
  • Vältä luottokorttivelkaa

6. Vältä tuhlareiden seuraa

Säästämällä vaurastuneet kertoivat Conleylle pyrkivänsä viettämään aikaansa mahdollisimman paljon samalla tavalla ajattelevien ja käyttäytyvien ihmisten kanssa. Tuhlareiden seuraa he välttelevät kuin ruttoa.

7. Onnistuneet naimakaupat

Säästämällä rikastuneet eivät kuitenkaan aina ole rikastuneet omin avuin. Conleyn mukaan useat näistä ihmisistä menivät naimisiin henkilön kanssa jolla oli samanlaiset arvot ja tavat rahan suhteen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös