Talouden trendit

Tässäkö yhteiskäyttöautojen mahdollisuus? – joka kolmas luopuisi omistusautosta

Yllättävän iso osa suomalainen luopuisi omistusautosta, mikäli uudet liikennepalvelut kehittyisivät riittävästi ja olisivat kohtuuhintaisia.

Tiedot käyvät ilmi digitaalisen asiantuntijayritys Solitan Consumer Compassilla teettämästä Liikenteen uudet palvelut -kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1 125 suomalaista huhtikuussa 2017.

Alle 30-vuotiaista jopa 52 prosenttia oli tätä mieltä. Noin kolmannes kaikista vastaajista olisi kiinnostunut käyttämään liikkumiseen kyydinjakopalveluja (38 %), yhteiskäyttöautoja (31%), automaattisesti ajavia autoja (32 %) ja yhteiskäyttöpolkupyöriä (28%).

Alle 30-vuotiaat suhtautuivat vanhempia ikäluokkia huomattavasti positiivisemmin kaikkiin uusiin liikkumismuotoihin. Ero tutkimustuloksissa kasvoi mitä vanhemmista ikäluokista oli kyse. Esimerkiksi ero alle 30-vuotiaiden ja yli 50-vuotiaiden vastusten välillä oli kauttaaltaan yli 10 – 20 prosenttiyksikköä.

omistusauto liikennepalvelut Solita tutkimus

Kyselytutkimuksen mukaan 90 prosentille suomalaisista tärkeintä päivittäisessä liikkumisessa on liikenteen sujuvuus ja kustannukset. Konkreettisista palveluista vastaajat kaipasivatkin eniten ajantasaisia reittioppaita ja tietoja onnettomuuksista, ruuhkista ja aikataulumuutoksista. Liikkumisen sujuvuutta ja ajankäyttöä tehostaisi koko matkaketjun kattava yksi matkalippu, jota piti tarpeellisena peräti 77 prosenttia vastaajista.

Muutoksen tuulet puhaltavat liikennepalveluissa digitalisaation kehittymisen kautta. Yksi varteenotettava uusi liikkumismuoto ovat yhteiskäyttöautot.

Yhteiskäyttöauto on vuokra-auto, jonka käyttäjä voi vuokrata lyhyeksi aikaa palvelutarjoajan kehittämän mobiilisovelluksen avulla. Yhteiskäyttöautoissa käytetään yleensä minuutti- tai tuntiveloitusta.

Yhteiskäyttöautojen palveluntarjoajia on jo useita ja niiden tarjoamia autoja löytyy esimerkiksi Autotalli.com:n sivuilta.

Kommentoi
Ylös
>