Talouden trendit

Maailman rikkain ihminen

Amazonin perjantainen kurssinousun myötä Jeff Bezos on maailman rikkain ihminen.

Maailman rikkain ihminen on Bloombergin Billionaires Indexin mukaan Amazonin perustaja Jeff Bezos 93,8 miljardin dollarin omaisuudella. Bezoksen omaisuus on kasvanut vauhdilla  ja vielä vuonna 1997 Jeff Bezoksen omaisuuden määrä ei ollut lähelläkään maailman rikkaimpia.

Jezz Bezos ei ollut vielä vuonna 1997 maailman rikkain ihminen

Amazonin kurssinousu viimeisen 20 vuoden aikana on ollut hurjaa ja Jeff Bezoksen omaisuus on kasvanut Amazonin kurssinousun myötä. Tänä aikana Amazon on kasvanut kirjakaupasta verkkokaupaksi, pilvipalveluiden tarjoajaksi, televisio-ohjelmien ja elokuvien tuottajaksi ja kivijalkakaupaksi. Amazonin menestyksestä kertoo myös, että maailmassa on vain 150 ihmistä, joiden omaisuus yltää 10 miljardiin dollariin. Bezoksen omaisuus lisääntyi samaisella 10 miljardilla viime perjantaina. Siis yhdessä päivässä.

Maailman rikkain ihminen on hyötynyt Amazonin voimakkaasta kurssinoususta.

Amazonin perjantaisen kurssinousun myötä Jeff Bezos on maailman rikkain ihminen 93,8 miljardin dollarin omaisuudellaan. Toiseksi rikkain on Microsoftin toinen perustaja ja entinen toimitusjohtaja Bill Gates 88,7 miljardin omaisuudella. Kolmatta sijaa pitää 81 miljardin legendaarinen sijoittaja ja Berkshire Hathawayn toimitusjohtaja Warren Buffett. Espanjalainen Amanzio Ortegan omaisuus on 77,2 miljardia dollaria ja hänet tunnetaan muotitalo Inditexin perustajana. Inditex puolestaan tunnetaan parhaiten Zara-brändistään. Mark Zuckerberg on yksi Facebookin perustajista ja sen nykyinen toimitusjohtaja. Zuckerbergin omaisuus on 75,4 miljardia dollaria.

Jeff Bezos on maailman rikkain ihminen, mutta Mark Zuckerberg on ainoastaan 33 vuotta

Maailman rikkain ihminen on vielä nuori

Jeff Bezos on vasta 53 vuotta, joten hänellä on vielä aikaa kerryttää omaisuutensa määrää. Amancio Ortegasta ja Warren Buffetista ei välttämättä ikänsä puolesta ole enää haastamaan Bezoksen ykköspaikkaa. Myös Bill Gates on Bezosta vanhempi.

Marc Zuckerberg on puolestaan ainoastaan 33 vuotta vanha, eli 20 vuotta Jeff Bezosta nuorempi. Zuckerbergin omaisuuden määrä on vain vajaat 20 prosenttia vähemmän kuin Bezoksen. On siis hyvin mahdollista, että Zuckerberg jossain vaiheessa kiirii Bezoksen ohi maailman rikkaimmaksi ihmiseksi.

On myös mielenkiintoista huomioida, että Jeff Bezos on nyt toistamiseen maailman rikkain ihminen. Heinäkuun 27. päivä 2017 Bezos oli hetken aikaa maailman rikkain, mutta menetti paikkansa nopeasti Amazonin kurssilaskun myötä.

Maailman rikkain ihminen on muutakin kuin Amazon

Amazon ei ole Jeff Bezoksen ainoa mielenkiinnon kohde, vaan hän on myös perustanut Blue Origin -nimisen yhtiön, jonka tavoitteena on vaatimattomasti kaupalliset matkat avaruuteen. Kaupallisessa matkailussa kustannusten painaminen alas on keskeisessä osassa. Blue Origin pyrkii kustannussäästöön laskeutuvien rakettien avulla.

Bezos on myös aktiivinen median toimialalla. Vuonna 2013 Jeff Bezos osti Washnington Post -sanomalehden. Washington Post on Yhdysvaltojen johtavia sanomalehtiä ja se rinnastetaan tasoltaan esimerkiksi Wall Street Journaliin. Washington Post on perustettu vuonna 1877 ja se on voittanut 47 Pulitzer-palkintoa. Lehti tunnetaan erityisesti Valkoiseen talon ja Yhdysvaltain kongressiin liittyvistä artikkeleistaan.

Bezos on kunnostautunut myös pääomasijoittana Bezos Expeditionsin kautta, jaBezoksen pääomasijoittamisella on merkitystä. Jeff Bezos on esimerkiksi sijoittanut omaa rahaa $145 miljoonan edestä bioteknologiayhtiä Juno Therapeuticsiin. Summaa voi verrata vaikkapa suomalaisen Herantis Pharman listautumisellaan ennen listautumiskuluja keräämään 14,5 miljoonaan euroon. Yhden ihmisen vasemmalla kädellä tekemä panostus on siis kymmenkertainen isossa kuvassa samalla toimialalla toimivan yrityksen pörssilistautumisesta keräämään pääomaan.

Jeff Bezos on muuttanut maailmaa ja osa uskoo hänen muuttavan myös hyväntekeväisyyttä. Bezoksen tapa on ollut kysyä Twitterissä, miten maailmaa tulisi parantaa. Ehdotuksia on tullut 47 682 kappaletta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös