Sijoitusideat

Vaisala nousi Inderesin TOP3-osakelistalle

Vaisalassa on kaksi liiketoiminta-aluetta: Weather and Environment ja Industrial Measurements.

Vaisala korvaa Inderesin suosikkiosakkeiden listalla metsäkoneyhtiö Ponssen.

Vaisala on maailman johtava ympäristön ja teollisuuden mittausratkaisuihin erikoistunut yritys.

Inderes pitää Vaisalan alkuvuoden positiivisen liikevaihdon, kannattavuuden ja tilauskannan kehityksen ja markkinakommenttien pohjalta entistä todennäköisempänä, että yhtiö tulee tarkentamaan tulosohjeistustaan haarukan yläpäähän loppuvuonna, mahdollisesti jo Q3-raportissa.

Lisäksi yhtiöllä on todella vahva kassa, Inderes muistuttaa aamukatsauksessaan. Jos merkittäviä yrityskauppoja ei tule, on todennäköistä, että yhtiö jakaa ensi keväänä ylimääräisen 1,0 – 1,5 euron osakekohtaisen osingon, Inderes ennustaa.

Vaisalalla on analyysitalon mukaan tällä hetkellä useita positiivisia ajureita, jotka tukevat nopeampaa tuloskasvua.

”Sisäisesti yhtiö on kehittänyt useita toimintoja, kuten myyntiä ja skaalautuvia liiketoimintoja. Ulkoisesti Weather and Environmentin markkinatilanne on positiivisempi ja Industrial Measurementsin odotetaan jatkavan vahvaa hyvin kannattavaa kasvua.”

Yhtiön tuloskasvupotentiaali on tällä hetkellä niin vahva ja liiketoimintamalli etenee kohti skaalautuvampia liiketoimintoja, että Inderes hyväksyy lyhyellä tähtäimellä hieman historiallista (P/E 20x) korkeamman arvostustason.

Inderesin ennusteisiin pohjautuva P/E-kerroin vuodelle 2018 on noin 21x. Analyysitalon tavoitehinta Vaisalan osakkeelle on 48 euroa ja suositus on lisää.

Vaisalassa on kaksi liiketoiminta-aluetta: Weather and Environment ja Industrial Measurements. Weather and Environment palvelee säätiedoista riippuvaisia kohderyhmiä. Industrial Measurements -liiketoiminta-alue palvelee teollisuudenaloja​ (sähkönsiirto, Life Science, teollinen kuivaus, elektroniikka, rakennusautomaatio, autoteollisuus, maatalous ja elintarviketeollisuus).

Vaisalan tilausten kasvu jatkui toisella neljänneksellä molemmilla liiketoiminta-alueilla. Vaisalan tilaukset
kasvoivat kuusi prosenttia ja tilauskanta kahdeksan prosenttia.

Yhtiön liikevaihto jäi toisella vuosineljänneksellä hieman edellisen vuoden tasosta ja oli yhtiön toimitusjohtajan, Kjell Forsénin mukaan pettymys.

”Weather and Environment -liiketoimintaalueen liikevaihto laski 49,3 miljoonaan euroon johtuen pääasiassa projektitoimitusten vähenemisestä Aasia ja Tyynenmeren alue, Lähi-itä ja Afrikka -alueella sekä Transportation-liiketoiminnan myynnistä. Industrial Measurements -liiketoiminta-alueen liikevaihto kasvoi vain 2 % ja oli 25,5 miljoonaa euroa. Liikevaihdon kasvu tuli olosuhdevalvontajärjestelmistä ja palveluliiketoiminnasta”, toimitusjohtaja totesi.

Liikevaihdon pienestä laskusta huolimatta Vaisalan liiketulos parani 5,1 miljoonaan euroon ja 6,8 prosenttiin
liikevaihdosta. Tämä oli seurausta bruttokatteen parantumisesta molemmilla liiketoiminta-alueilla.

Inderesin TOP3-osakelistalla on Vaisalan lisäksi Alma Media ja Orava Asuntorahasto.

Kommentoi
Ylös
>