SalkunRakentaja

Kumppaniblogit

Haluatko vaurastua? Viisi oivallusta taloudelliseen muutokseen

Minulta kysytään usein, miten on mahdollista kääntää elämänsä ympäri jatkuvasta shoppailu- ja luottokierteestä, saada oma talous tasapainoon ja alkaa kasvattamaan varallisuuttaan, kuten minä tein.

Mielestäni tärkein askel on, että alkaa yleensäkin kyseenalaistaa omaa elämäänsä ja elämäntyyliään. Omassa tapauksessani elämäni oli näennäisesti vaurasta siten, että palkkani oli keskimääräistä parempi ja rahaa riitti kaikkeen mukavaan matkustelemisesta shoppailuun. Elin kuitenkin kädestä suuhun eli kaikki, mikä tuli, myös meni. Useimpina kuukausina kulutustani rahoitti luottokortti.

Oli mullistava asia tajuta, että myös muunlainen elämä on mahdollista. Rahataitoihin perehtymisen myötä huomasin itsessäni suuren joukon uskomuksia, itselleni itsestäänselviä ja suurelta osin tiedostamattomia ”totuuksia” elämästä, jotka rajoittivat mahdollisuuksiani muutokseen.

Yksi merkittävimmistä uskomuksistani oli: ”Työnteolla ei rikastu – rikkaaksi synnytään tai tullaan jonkin erittäin epätodennäköisen onnenpotkun (kuten lottovoiton) kautta.” Kuinka herkullinen uskomus, joka takasi sen, että koska en ollut syntynyt rikkaaseen perheeseen eikä kohdalleni osunut lottovoittoa, olin tuomittu taloudelliseen tilanteeseeni.

Olen edelleen sitä mieltä, että pelkän työnteon varaan ei vaurastumista voi laskea. Sen sijaan olen oppinut näkemään huikean määrän muita mahdollisuuksia vaurastumiseen. Nämä ovat olleet olennaisimmat oivallukseni:

1. Minulla on mahdollisuus vaurastua

Maailmassa on paljon esimerkkejä ihmisistä, jotka ovat nousseet jopa huikeisiin rikkauksiin alimmasta köyhyydestä. Työskentelen edelleen sen kanssa, että uskoisin niin ison nousun olevan mahdollista myös minulle. Kuitenkin jo nyt saavuttamani tulokset kertovat, että määrätietoisella työllä voi saada merkittäviä muutoksia aikaan.

2. Haluan vaurastua, koska haluan saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden

Tämä oli edellisen lisäksi kaikkein merkittävin muutoksen avain, sillä se loi minulle paitsi selkeän tavoitteen, myös syyn pitkäjänteiselle työlle tavoitteeni eteen. Aiemmin vietin jo hyvin pitkälle sellaista elämää kuin halusin: nautin elämästä matkustelun, shoppailun ja muiden nautintojen muodossa. Vapaus on kuitenkin yksi tärkeimmistä arvoistani ja minua ahdisti ajatus siitä, että olin täysin riippuvainen työstäni ja palkastani.

Tajusin, että haluan taloudellisesti vapaaksi, jotta voin joka päivä vapaasti valita, miten aikani ja rahani käytän – jotta en joudu tekemään töitä rahasta tai laskemaan rahojani joka kerta halutessani ostaa jotain isompaa.

3. Kaikki lähtee ylijäämäisestä taloudesta, toisin sanoen tulojen on oltava suuremmat kuin menot

Niin kauan kuin menot ovat yhtä suuret (tai suuremmat) kuin tulot, ei vaurastumista tapahdu. Sen sijaan, kun talous saadaan ylijäämäiseksi, ylijäämä voidaan sijoittaa tuottamaan lisää rahaa, joka voidaan sijoittaa uudelleen, ja syntyy positiivinen vaurastumisen kierre.4

4. Menojen karsiminen on arvovalintoja

Tajusin, etten loppujen lopuksi tarvitse sitä kaikkea, mihin rahani kuluivat. Olennaista oli määrittää, mikä tuotti minulle kaikkein eniten iloa ja karsia turhat menot. Karkeasti ajateltuna kun 20 prosenttia asioista loppujen lopuksi tuottaa 80 prosenttia mielihyvästä.

Minun kohdallani se tarkoitti matkustelun, ravintolasyömisen ja shoppailun vähentämistä – jonkun muun kohdalla se voi tarkoittaa kalliiden harrastusten vaihtamista edullisempiin tai ylimääräisten herkkujen karsimista. Kun minulla oli vahva syy vaurastumiselle (kts. kohta 2), myös näiden arvovalintojen tekeminen oli helpompaa suuremman syyn vuoksi.

5. Menojen karsimista enemmän vaurastumiseen vaikuttaa kuitenkin tulojen kasvattaminen

Menoja kun ei voi karsia loputtomiin. Ennen pidin päivätyöni palkkatuloja ainoana mahdollisena tulonlähteenä. Palkka on edelleen itselleni merkittävässä roolissa, koska olen onnistunut kasvattamaan myös palkkaani omaa osaamistani ja myyntitaitoja kehittämällä. Aloin kuitenkin aktiivisesti myös ideoida ja kartoittaa uusia tulonlähteitä.

Päivätyön lisäksi muunsin pari rakasta harrastustani lisätuloiksi kouluttautumalla ja aloittamalla sivutyön tanssiliikunnan ohjaajana ja elämäntaidon valmentajana. Ylijäämäisen talouden myötä aloitin sijoittamisen, joka alkoi tuottaa minulle lisätuloja mm. osinkojen muodossa. Olen myös myynyt kodistani paljon ylimääräistä tavaraa kirpputoreilla ja saanut siitäkin lisää kassavirtaa. Olennaista on, että fokukseni on kääntynyt pelkästä menojen karsimisesta jatkuvaan uusien tulonlähteiden luomiseen.

Pohdittavaksi: mitä vaurastumista rajoittavia uskomuksia ja haasteita sinulla on – tai toisaalta minkälaisten oivallusten myötä olet itse saanut tehtyä muutoksia talouteesi? Hedelmällisiä pohdintoja!

Kirjoitus on julkaistu alun perin Rahataidot-sivustolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös