Talouden trendit

Tämän takia ekonomisti Jim Rickards uskoo bitcoinin olevan huijaus ja kupla

Ekonomisti Jim Rickards on huolestunut viranomaissäätelyn puutteen tuomista ongelmista.

James Rickards on best seller -kirjailija, salkunhoitaja, juristi ja ekonomisti.

Jim Rickards on kirjoittanut useita best sellereitä raaka-aineiden ja valuuttojen välisistä yhteyksistä. Kirjassaan ”The New Case for Gold”, Rickards painottaa kullan merkitystä turvasatamana. Rickardsin mukaan kultaa tulisikin miettiä enemmän vakuutuksena kuin sijoituksena.

Bitcoinin tulevaisuuteen Rickards ei kuitenkaan usko.

Bitcoin on todennäköinen kurssimanipulaation kohde

Richardsin mukaan kaikki omaisuusluokat ovat alttiita manipulaatiolle ja tämä on syy siihen miksi vaikkapa osakemarkkinoita säädellään.

Bitcoinia taas ei säädellä. Tämä tekee Rickardsin mukaan bitcoinista magneetin, joka vetää huijareita puoleensa viranomaisten säätelemiltä markkinoilta. Rickardsin mukaan olisi lapsellista olettaa, etteikö myös bitcoinin kohdalla käytettäisi samoja manupulaatiokeinoja kuin mitä muidenkin omaisuusluokkien kohdalla on yritetty käyttää.

Bitcoineja voi ostaa rahalla, mutta bitcoineja voi saada myös louhimalla. Louhijat joutuvat bitcoin-siirtojen varmentaakseen purkamaan bitcoin-siirtojen salausalgoritmien sarjan eli lohkon. Kun louhija ratkaisee algoritmin, hän saa transaktion varmennuksesta ja algoritmin ratkaisemisesta korvaukseksi uusia bitcoineja omaan bitcoin-lompakkoonsa.

Bitcoinin louhijoilla on Rickardsin mukaan insentiivi manipuloida bitcoinin kurssia seuraavalla tavalla.

Oletetaan, että meillä on kaksi bitcoin louhijaa. A myy B:lle bitcoinin 10 000 eurolla. B myy saman bitcoinin takaisin A:lle 10 100 eurolla. A myy saman bitcoinin takaisin B:lle 10 200 eurolla ja niin edelleen.

Kumpikaan ei voita tai häviä näillä kurssimanipulaatioon tähtäävillä kaupoillaan rahaa, mutta ulkopuoliselle näyttää siltä, että bitcoinin arvo nousee. Louhijat A ja B hyötyvät nousseesta kurssista myydessään louhimansa bitcoinit.

Tästä keinotekoisesta kurssin nostamisesta Rickards käyttää termiä ”ramp” ja ”painting the tape” ja kertoo sen olevan yksi maailman vanhemmista huijaustavoista.

Näin kupla puhkeaa

Rickardsin mukaan bitcoin on maailmanhistorian toiseksi suurin kupla. Rickards kertoo, että bitcoin voi nousta jopa 30 000 dollariin, mutta että sen arvo laskee ennen pitkää lähelle nollaa.

Bitcoin on Rickardsin mukaan kestämättömällä pohjalle sen tarvitseman suuren sähkömäärän vuoksi. ”Kun bitcoinien louhinta käy mahdottomaksi, niin kuka lohkoketjun transaktiot tarkistaa?”, Rickards kysyy.

Rickardsin mukaan ongelmana on myös, ettei tiedetä miten bitcoin käyttäytyy globaalin kriisin yhteydessä. Syy on se, että bitcoin syntyi vasta vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Rickardsin mukaan tiedon puute on ongelma, ja hän arvioi, ettei bitcoin pärjäisi kriisin iskiessä.

Bitcoinin kieltäminen on lähestulkoon mahdotonta. Valtiot ja keskuspankit voivat toki kieltää ja lakkauttaa Bitcoin-yrityksiä sekä säännellä sanktioita, mutta itse Bitcoin-protokolla on hajautettu ympäri maailman eikä sillä ole mitään keskitettyä tahoa, jonka voisi vain sulkea. Rickardsin mukaan viranomaissäätely voi kuitenkin puhkaista bitcoin-kuplan.

Esimerkkinä Rickards kertoo veroviranomaiset. Bitcoinin myyntivoitosta tulee maksaa pääomavero. Veron kiertoon liittyvä tutkimus voi johtaa bitcoin-pörssien jäädyttämiseen, jolloin bitcoinien vaihtaminen perinteiseen valuuttaan vaikeutuu.

Rickardsin perusteluihin voi tutustua tarkemmin katsomalla alla olevan YouTube-videon.

Vaihtoehtoinen näkökulma

Bitcoineja myyvän Prasoksen toimitusjohtaja Henry Brade näkee asiat toisin. Jo kaksi vuotta sitten kirjoittamassaan blogissaan Brade kertoo epävakaiden aikojen nimenomaan puoltavan bitcoinin käyttöä, ei toisinpäin.

Bitcoineja on rajoitettu määrä ja, toisin kuin kultaa, voidaan bitcoinia siirtää vaivattomasti mihin tahansa maailmassa. Sen takia bitcoinille on sitä parempi, mitä huonommaksi taloustilanne menee. Väitettä voidaan perustella sillä, että bitcoinien kysyntä on ollut erityisen suurta niissä maissa, joiden paikallisvaluutan arvonkehitys on heikkoa.

Braden mukaan bitcoinin arvonnousulle löytyy muitakin selityksiä kuin pelkkä spekulaatio. Yksi syy on se, että bitcoinien luontinopeus hidastuu ja bitcoinien maksimimäärä on ennalta määrätty 21 miljoonaan kappaleeseen. Samaan aikaan bitcoinin käyttö ympäri maailman on ollut voimakkaassa kasvussa.

Oston vai myynnin paikka?

Kumpi näkemys on sitten oikea? Henry Braden positiivisen kirjoituksen jälkeen bitcoinin arvo on tosiaan noussut ja vieläpä todella paljon.

Toisaalta Rickardsin ennustus ei ole ainakaan vielä toteutunut. Rickards on kertonut myös kullan hinnan voivan nousta lähes kymmenkertaiseksi, mutta tämäkään ennustus ei ole vielä toteutunut.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Rickards voisi olla ainakin osittain oikeassa.

Bitcoinin arvosta suli viikossa lähes 40 prosenttia. Tämän voi nähdä niin romahduksena kuin oston paikkanakin. Mitä mieltä sinä olet?

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​ ​yhteistyötarjous!

Coinmotionin​ ​kautta​ ​voit​ ​ostaa, myydä​ ​ja​ ​säilyttää​ ​bitcoineja​ ​turvallisesti.​ Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös