Oma talous

Estävätkö tunteelliset päätökset yrityksesi menestystä?

Tunteet voivat hämärtää yrittäjän päätöksentekoa ja haitata yrityksen menestystä. Teetkö sinä huomaamatta liian tunteellisia päätöksiä?

Päätöksenteko on yksi yrittäjän ja yrityksen omistajan suurimmista tehtävistä. He ovat vastuussa liiketoiminnan strategisen suunnan määrittelemisestä, työntekijöiden palkkaamisesta, suunnitelmien koordinoinnista ja muutoksiin sekä kriiseihin reagoimisesta niiden syntyessä. Yritykset ovat loogisia, numeroihin perustuvia organisaatioita ja niihin liittyvien päätösten tulee olla mahdollisimman loogisia, jotta yritys menestyy.

Yrittäjien ongelmana voi olla se, että heidän on vaikea pysyä täysin loogisena tehdessään päätöksiä yrityksen puolesta. Tunteelliset päätökset saattavat estää yrityksen menestystä.

Entrepreneur-verkkosivu listaa viisi merkkiä, joita yrittäjän kannattaa pitää silmällä. Estääkö tunteet sinun kykyä tehdä loogisia ja järkeviä päätöksiä?

1. Henkilökohtaiset suhteet työntekijöiden kanssa

Henkilökohtaiset ja läheiset suhteet voivat olla yrityksen toiminnalle erityisen tärkeitä, etenkin jos työskentelet pienen tiimin kanssa. On tärkeää tunnistaa, miten tiimikaverit työskentelevät ja heidän kanssaan kannattaa olla ystävällisissä väleissä, jotta työpaikan yhteishenki pysyy korkeana. Kuitenkin, jos henkilökohtaiset suhteet hallitsevat päätöksentekoa, se voi aiheuttaa ongelmia.

Esimerkiksi, jos olet ystävystynyt läheisemmin jonkun työntekijän kanssa ja paljastuu, ettei hän ole täyttänyt odotuksia tuottavuuden suhteen. Tunteet liittyen tähän henkilöön voivat estää sinua tekemästä yrityksellesi parhaan mahdollisen päätöksen.

2. Pidät liian tiukasti kiinni omista ideoistasi

On luonnollista suosia omia ideoitaan ja pitää niistä kiinni, mutta jos ne haittaavat yrityksen toimintaa, et tee loogisia päätöksiä.

Esimerkiksi, keksit uuden idean myynnin edistämiseen liittyen, josta olet erityisen ylpeä. Saatat liittää ideaan liikaa tunteita ja olla liiallisen kiintynyt siihen vielä sen jälkeen, kun idea on jalkautettu. Jos idea ei olekaan menestyksekäs, saatat ajatella, että sille ei ole annettu tarpeeksi kauan aikaa menestyäkseen ja et ehkä näe, että idea ei ollutkaan loppujen lopuksi niin hyvä ratkaisu.

Yritä tarkastella ideoitasi ulkopuolisin silmin ja katso niitä mahdollisimman objektiivisesti.

3. Mielentilasi vaikuttaa liikaa päätöksiin

Huomaatko joskus muuttavasi mieltäsi edestakaisin tehdessäsi päätöstä? Jos sinulla on edessä tärkeä päätös, totta kai on tärkeää punnita sitä monelta eri kannalta. Se voi kuitenkin olla merkki siitä, että annat tunteidesi vaikuttaa päätöksentekoon.

Esimerkiksi, sinun pitää tehdä tärkeä päätös. Sen hetkinen mielentila voi vaikuttaa päätökseesi. Jos olet pessimistinen tai uuvuksissa, saatat tehdä tunteidesi perusteella turvallisemman ratkaisun ja toisaalta, jos taas olet innoissasi ja optimistinen teet ehkä riskialttiimman päätöksen.

Harkitse tunteitasi ennen kuin teet tärkeän päätöksen ja pohdi, kuinka oma mielentilasi saattaa vaikuttaa päätöksentekoon.

4. Et pysty perustelemaan, miksi teit päätöksen

Ajattele viimeiseksi tekemääsi päätöstä ja tee yhteenveto siitä muutamalla lauseella, miksi teit sen. Jos vastauksesi on ”en tiedä”, tai sinulla kestää hyvin pitkään löytää looginen perustelu päätöksellesi, se voi johtua siitä, että teit päätöksen tunteiden perusteella. Voit käyttää tätä tekniikkaa avuksi, kun teet päätöksiä tulevaisuudessa.

5. Muut ihmiset eivät ymmärrä päätöstä

Sinun ei tietenkään tarvitse luottaa muihin ihmisiin tekemään päätöksiä puolestasi. Itse asiassa, jos ajattelet liikaa mitä muut ihmiset ajattelevat, voit vaarantaa näkemyksesi yrittäjänä. Usein on kuitenkin arvokasta kuulla ja oppia siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat päätöksistäsi. Jos esim. kukaan tiimisi jäsen ei ymmärrä logiikkaa tai perustelujasi päätöksellesi, se voi johtua siitä, että olet antanut tunteiden vaikuttaa sen tekoon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös