Valuuttakurssit

Euro vahvistunut yllättävästi – tässä syyt

euro dollari valuuttakurssi valuutta

Euro on vahvistunut huomattavasti dollariin nähden hieman yli vuoden aikana.

Joulukuussa 2016 euron noteerattiin alle 1,05 dollarin. Nyt euro on kivunnut jo lähelle 1,25 dollarin tasoa.

Euron vahvuus on jälleen hieman yllättänyt sijoittajat, arvioi Nordea viikkokatsauksessaan. Taalerin markkina-analyytikko Jouni Saario puolestaan toteaa markkinakatsauksessaan, että ”spekulanttien vedot vahvistuvan euron puolesta ovat johdannaismarkkinoilla erittäin korkeilla tasoilla”.

Mitä on euron vahvistumisen taustalla?

Nordean mukaan euroalueen hyvä ja koko ajan paraneva taloustilanne tukevat euroa.

”Hyvän talouskehityksen seurauksena sijoittajien odotukset Euroopan keskuspankin (EKP) suhteen ovat muuttuneet toiveikkaammiksi. Hyvän taloustilanteen odotetaan vähitellen johtavan inflaation kiihtymiseen, minkä seurauksena EKP:n elvyttävä rahapolitiikka hiljalleen päättyisi ja olisi aika siirtyä rahapolitiikan kiristämiseen.”

Lue myös: Mitä kertoo Big Mac -indeksi?

Nordean mukaan EKP ei hötkyile euron vahvistumisen seurauksena. EKP:n pääjohtaja Mario Draghi linjasi viime viikolla, ettei valuutan arvoon ole syytä puuttua. Draghin mielestä euron viimeaikainen kehitys ei ole vielä mitään tavatonta huomioiden euroalueen vahvistuva talouskehitys.

Nordean ekonomistit arvioivat, että EKP jatkaa joukkolainojen osto‐ohjelmaa vielä syyskuun jälkeenkin, sillä inflaation selvempi kiihtyminen nykytasoiltaan ottaa vielä aikansa.

Euron vahvistuminen on ollut suomalaisille sijoittajille ikävä yllätys. Euron vahvistuminen on painanut esimerkiksi suomalaisten sijoittajien jenkkisijoitusten tuottoja alaspäin. Toisaalta heikompi dollari kuitenkin tukee Yhdysvaltain yritysten tuloksia, joten se on osaltaan selittänyt osakkeiden nousua Yhdysvalloissa, Nordea toteaa. Siten sijoittajalla on kaksi eri suuntiin menevää vaikutusta.

”Sijoittajan ei kannatakaan liikaa murehtia valuuttaa, vaan pidemmällä tähtäimellä tärkeintä ovat talouskehitys ja yritysten tulosnäkymät”, Nordea toteaa.

Miten vahvistunut euro vaikuttaa sijoittajalle? Katso oheinen Nordean video.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös