Talouden trendit

Suomen Ekonomit: Omatoiminen työnhaku lisättävä aktiivimalliin

Paljon kohua herättäneeseen aktiivimalliin tulee ehdottomasti lisätä omatoiminen työhaku yhdeksi kriteeriksi, Suomen Ekonomit vaatii.

Liiton mukaan pääosa korkeakoulutetuista hakee työttömänä ollessaan hyvin aktiivisesti uutta työpaikkaa ja sparraa itseään työnhaussa esimerkiksi liittonsa avulla. Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan sisälly tämä hetkiseen aktiivimallin kriteeristöön työttömän aktiivisuudesta työaikana. Tilanne on korjattava mitä pikimmiten.

”Omatoiminen työnhaku on ehdottomasti lisättävä aktiivimalliin kriteeriksi, jolla voi välttyä työttömyysturvan leikkaukselta”, työmarkkinajohtaja Riku Salokannel toteaa. Myös aktiivisuutta osoittavien palveluiden joukkoa on laajennettava; siihen on saatava mukaan muutkin kuin työvoimaviranomaisen järjestämät työllistymistä edistävät palvelut.

Lue myös: Aktiivimalli pysäyttämässä vientiteollisuuden

Salokanteleen mukaan monien ammattilittojen vuosia tekemä hyvä ja tuloksellinen työ työttömien opastamiseksi ja auttamiseksi takaisin työuralle tulisi lukea mallin edellyttämäksi aktiivisuuden osoitukseksi.

Suomen Ekonomeista jäsen saa työttömänä ollessaan monipuolisesti sparrausta, opastusta ja tukea. Henkilökohtainen uravalmennus, verkosta löytyvät työnhakua tukevat ja aktivoivat aineistot, ammatillisen kehittymisen tilaisuudet ja ohjelmat sekä mentorointi ovat jäsenten työllistymistä tukemassa ja todennettavissa myös aktiivisuudeksi työnhaun lisäksi. Uudenmaan Työnhakuveturi, Pirkanmaan Uratehdas, Varsinais-Suomen Urapurje ja Pohjois-Pohjanmaan Urasampo ovat korkeasti koulutetuille suunnattuja alueellisia työllistymishankkeita, joiden toimintaa myös ekonomien ammattiliitto tukee.

Korkeakoulutetuille on tärkeää, että myös työttömänä opiskelu sallittaisiin nykyistä selkeästi vapaammin kunkin omaa työllistymissuunnitelmaa hyödyntäen.

Ensimmäinen tarkastelujakso on jo käynnissä. Työttömien oikeusturvan kannalta on välttämätöntä, että heillä on tiedossa, miten turvan leikkaukselta voi välttyä. Suomen Ekonomit edellyttää Akavan tavoin, että aktiivimallin korjaukset ja soveltamista koskevat säädökset tehdään nopeasti, eikä työttömyysturvaan suunniteltua toista uudistusta toteuteta.

Työvoimapalveluiden tarjoajilla on oltava osaamista korkeakoulutettujen työmarkkinoista, osaamisen kehittämisestä ja piilotyöpaikkojen löytämisestä. Tätä osaamista on kuitenkin voitava hakea myös muilta palveluntarjoajilta.

Suomen Ekonomit ei liittona osallistu perjantain 2.2. mielenilmaukseen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös