Talouden trendit

Yli 400 000 suomalaista elää perustoimeentulotuella

Kolmasosa perustoimeentulotuen menoista maksettiin pääkaupunkiseudulle.

Kolmasosa perustoimeentulotuen menoista maksettiin pääkaupunkiseudulle.

Kelan mukaan perustoimeentulotukea maksettiin kaikkiaan 722,1 milj. euroa vuonna 2017. Kela maksoi perustoimeentulotukea vuoden 2017 aikana 277 316 kotitaloudelle. Tuensaajia oli 402 564, joka on seitsemän prosenttia väestöstä.

Perustoimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki. Sitä voi saada henkilö tai perhe, joka ei voi saada muuten toimeentuloaan ja jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.

Kaupunkimaiset kunnat ja erityisesti pääkaupunkiseutu erottuvat perustoimeentulotuen tilastossa. Vuonna 2017 perustoimeentulotuen saajista 29 prosenttia asui pääkaupunkiseudulla. Alueella asuu 21 prosenttia Suomen väestöstä. Keskimääräinen kotitaloudelle vuoden aikana maksettu tuki oli pääkaupunkiseudulla 3 378 euroa. Koko maassa vastaava määrä oli 2 744 euroa.

Pääkaupunkiseudulla perustoimeentulotuen tarve on usein myös jatkuvaa. Pääkaupunkiseudulla 40 prosenttia prosenttia rustoimeentulotukea saavista kotitalouksista sai tukea viime vuonna vähintään 9 kuukaudelta, kun koko maassa vastaava osuus oli 34 prosenttia.

Tuen keskimääräistä suurempaa määrää ja pidempää kestoa selittää osaltaan pääkaupunkiseudun muuta maata suuremmat asumiskustannukset. Alueella asuu myös muuta maata enemmän kotitalouksia, joilla ei ole verotettavia tuloja. Ensisijaisten tulonlähteiden puuttuminen kasvattaa perustoimeentulotuen tarvetta.

Lue lisää tilastokatsauksesta: Perustoimeentulotuen tarve suurinta pääkaupunkiseudulla

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös