Sijoitusuutiset

Warren Buffett yllättää odotetussa sijoittajakirjeessään – tässä sijoitusgurun tärkein viesti sijoittajille

Sijoituslegenda Warren Buffett julkaisi kuuluisan vuosittaisen sijoittajakirjeensä Berkshire Hathaway -yhtiön osakkeenomistajille.

Maailman tunnetuimman sijoittajan vuotuinen sijoittajakirje on aina yksi odotetuimmista tapahtumista sijoittajien keskuudessa. Jo vuosikymmenien ajan Buffett on sijoittajakirjeessään jakanut näkemyksiään sijoitusperiaatteistaan.

Tämän vuoden sijoittajakirjeessä Buffett huomauttaa velkarahalla sijoittamisen vaaroista. Sijoitusgurun mielestä sijoittajien tulisi välttää sijoittamasta lainapääomalla.

“Berkshire itsessään on elävä esimerkki siitä, kuinka lyhyen aikavälin satunnaiset hintavaihtelut saattavat hämärtää pitkän tähtäimen arvoa. Viimeiset 53 vuotta yhtiö on luonut arvoa sijoittamalla uudelleen sen tuotot ja antanut korkoa korolle -vaikutuksen näyttää taikavoimansa. Vuosi vuodelta olemme menneet eteenpäin. Silti Berkshiren osakkeet kokeneet neljä todellista kurssiromahdusta”, Buffett toteaa kirjeessään.

Berkshiren osake on romahtanut viimeisen viiden vuosikymmenen aikana 37 – 59 prosenttia useita kertoja, laskee CNBC-sivusto.

Buffettin mukaan tällaiset jyrkät kurssiromahdukset ovat tärkein argumentti sen puolesta, ettei lainarahalla pidä sijoittaa osakkeisiin.

“Mikään ei kerro kuinka alas osakkeet voivat vajota lyhyellä aikavälillä. Vaikka lainasummasi olisi pieni ja sijoituspositiosi eivät olisi välittömästi uhattuna kurssiromahduksessa, mieltäsi saattaa ravistella pelottavat uutisotsikot ja hengästyttävät sijoituskommentit. Ja huolestunut mieli ei koskaan tee hyviä päätöksiä”, Buffett perustelee velan käytön ongelmia.

Buffett on realisti. Hän uskoo yhtiönsä osakekurssin kärsivän romahduksista jatkossakin.

“Kukaan ei pysty sanomaan milloin se tapahtuu. Valot voivat milloin tahansa vaihtua vihreästä punaiseksi ilman keltaista valoa.”

Kun kurssiromahduksia tapahtuu, tarjoavat ne poikkeuksellisia mahdollisuuksia niille joilla ei ole velasta syntyneitä vammoja, Buffett toteaa.

Warren Buffett on tunnetusti osakesijoittamisen kannattaja, eikä uusin sijoittajakirje tuota tältä osin yllätystä.

Buffett tyrmää uskomuksen, että korkosijoitukset tarjoaisivat pienempää riskiä kuin osakkeet pitkällä aikavälillä. Hän suosittaa sijoittajia edelleen pysymään osakkeissa siksi, että nouseva inflaatio tulee laskemaan korkosijoitusten ostovoimaa.

Osakkeet ovat Buffettin mukaan lyhyellä aikavälillä paljon riskisempiä kuin lyhyen maturiteetin amerikkalaiset velkakirjat. Pitemmällä ajanjaksolla kuitenkin amerikkalaisiin osakkeisiin hajautettu osakesalkku on vähemmän riskinen kuin korkosijoitukset.

Yleensä korkosijoituksia pidetään sijoitussalkun riskisyyttä alentavana elementtinä. Mitä suurempi osuus osakesijoittajalla on salkussaan korkosijoituksia, sitä pienempi on salkun kokonaisriski.

Buffett on eri linjoilla.

Buffettin mukaan olisi suuri virhe arvioida sijoitussalkun riskisyyttä osakkeiden ja korkosijoitusten välisellä keskinäisellä osuudella. Usein korkosijoitukset lisäävät sijoitussalkun riskisyyttä, eivät alenna sitä, Buffett toteaa.

Koko Buffettin sijoittajakirje on luettavissa täältä.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös