Markkinakommentit

Mandatum Lifen johtaja: ”Olemme siirtymässä uuteen sijoitusympäristöön”

Negatiivisten reaalikorkojen ja matalan kurssiheilunnan aika on loppumassa, arvioi sijoitusjohtaja.

Finanssikriisin jälkeinen aika on ollut väkevää osakemarkkinoiden karhumarkkinan ja laskevien korkojen aikaa. Keskuspankit ovat harjoittaneet poikkeuksellisen aggressiivista rahapolitiikkaa ja ostaneet markkinoilta velkakirjoja. Tämä kvantitatiiviseksi elvytykseksi kutsuttu operaatio on laskenut markkinakorkoja. Korkosijoitusten hinnat ovat nousseet ja korot laskeneet.

Nimelliskorot ovat painuneet jopa alle inflaation, jolloin reaalikorko on painunut negatiiviseksi.

Samalla kun korot ovat laskeneet, ovat osakkeet hyötyneet kevyestä rahapolitiikasta. Yhdysvalloissa osakkeiden nousumarkkina on kestänyt kahdeksan vuotta. Osakkeiden nousua ei kuitenkaan selitä pelkästään ennätyksellisen alhainen korkotaso, vaan taustalla on muitakin syitä. Maailmantalous on hyvässä vedossa ja yritysten tuloskunto on vahvistunut finanssikriisin shokkihoidon jälkeen.

Nyt sijoitusympäristö on kuitenkin muuttumassa, arvioi Mandatum Lifen allokaatioratkaisusta vastaava johtaja Carolus Reincke.

Yli vuoden jatkunut poikkeuksellisen vakaa nousumarkkina päättyi tammikuun lopulla, kun korot kääntyivät nousuun ja kurssiheilunta palasi osakemarkkinoille. ”Olemme siirtymässä uuteen sijoitusympäristöön”, Mandatum Reincke toteaa.

Mandatum Life muistuttaa, että Yhdysvaltain valtionlainojen reaalikorot ovat nousseet plussalle ensi kertaa seitsemään vuoteen. Finanssikriisin jälkeisessä maailmassa tilanne on uusi, mutta pitemmällä aikavälillä positiivinen reaalikorko on normaali ilmiö.

Korkojen nousu ja esimerkiksi Trumpin tuontitullien tuoma epävarmuus ovat lisänneet markkinoiden hermostuneisuutta, mikä näkyy esimerkiksi odotettua volatiliteettia mittaavan VIX-indeksin nousuna.

”Yhdysvaltain osakemarkkinoiden arvostustasot ovat edelleen pitkän aikavälin yläpuolella”, Reincke muistuttaa. Pohjoismaissa osakemarkkinoiden arvostustasot, esimerkiksi osakkeiden hintojen ja tulosten suhteet, ovat lähellä pitkän aikavälin keskiarvojaan.

Yhdysvalloissa talouskasvu on erittäin vahvaa.

”USA:ssa teollisuusyritysten luottamusindeksit paranivat ja PMI oli helmikuussa jälleen yli 60 pistettä. Tämä on korkein taso sitten vuoden 2004, ja indikoi jopa 6 %:n bkt-kasvua. Talous on käytännössä täystyöllisyystilanteessa ja inflaatio-odotukset hiipivät ylemmäs”, Mandatum Life toteaa tuoreimmassa markkinakatsauksessaan.

USA:n hallinnon kaavailema fiskaalielvytys, joka johtaisi jopa viiden prosentin budjettialijäämään, saattaa ajaa USA:n talouden ylikuumenemiseen.

”Se pakottaa keskuspankin toimimaan inflaation edessä, ja tällä hetkellä 4 varttiprosentin lisäkoronnostoa on putkessa – ensimmäinen niistä nyt maaliskuussa.”

Kommentoi
Ylös
>