Sijoitusuutiset

Pörssiyhtiöt naamioivat tulosvaroituksia ”ennakkotiedoiksi”

Finanssivalvonta on puuttunut pörssiyhtiöiden tiedottamispolitiikkaan. Fivan mukaan pörssiyhtiöiden ei pitäisi nimetä tulosvaroituksen sisältävää tiedotetta ennakkotiedoksi.

Tammi-helmikuussa 2018 useat yhtiöt ovat julkistaneet tietoja päättyneen tilikauden 2017 tuloskehityksestä ennen tilinpäätöstiedotteen julkistamista. Finanssivalvonnan näkemyksen mukaan suurimmassa osassa näistä tiedotteista kysymys on ollut tulosvaroituksesta – joko positiivisesta tai negatiivisesta.

Pääsääntöisesti nämä tiedotteet ovat olleet otsikoituja kuitenkin ”ennakkotiedoiksi”.

Finanssivalvonnan mukaan arvopaperimarkkinalainsäädäntö ei sisällä säännöstä ennakkotietojen antamisesta. Listayhtiö voi antaa tuloskehityksestään ennakkotietoja, jos se haluaa esimerkiksi vahvistaa markkinoiden käsitystä tuloskehityksestään. Velvollisuutta tällaisen tiedon julkistamiseen ei kuitenkaan ole.

Mikäli kysymys on kuitenkin tulosvaroituksesta, tämän tulisi selkeästi käydä ilmi tiedotteesta, Fiva vaatii.

Finanssivalvonnan näkemyksen mukaan jo tulosvaroituksen sisältävän pörssitiedotteen otsikosta tulisi käydä ilmi tiedotteen sisältö. Näin ollen tulosvaroituksen sisältävän tiedotteen nimeäminen ennakkotiedoiksi ei ole Fivan mukaan suositeltavaa.

Otsikosta tulisi myös käydä ilmi, onko kysymyksessä julkistettujen näkymien heikentyminen vai parantuminen.

Finanssivalvonta suosittaa myös, että tiedotteessa toistetaan aiemmin markkinoille annettu näkymä, minkä useimmat yhtiöt alkuvuonna julkistamissaan tiedotteissa ovat tehneetkin.

Ennakkotieto-käsitettä käytettiin Finanssivalvonnan standardissa 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin ohjeistettiin, että muutos liikkeeseenlaskijan tuloksessa tai taloudellisen aseman kehityksessä annetaan tulosvaroituksena, jos tieto julkistetaan raportointikauden aikana, ja ennakkotietona, jos tieto julkistetaan raportointikauden päättymisen jälkeen.

Sittemmin Finanssivalvonta on ohjeistanut, että muutos ennakoidussa tuloksessa, taloudellisen aseman kehityksessä tai tulevaisuudennäkymissä tulee ulkistaa tulosvaroituksena.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös