Markkinakommentit

Mitä finanssimarkkinoilla tapahtuu?

Varainhoitoyhtiö Pictetin tutkimusjohtajan mukaan finanssimarkkinoilla on siirrytty uuteen aikaan.

Varainhoitoyhtiö Pictetin tutkimusjohtajan mukaan finanssimarkkinoilla on siirrytty uuteen aikaan.

Vuoden 2018 ensimmäiset viikot olivat täynnä käänteitä finanssimarkkinoilla, kun joukkolainojen korkojen nopea nousu johti osakkeiden lyhyeen myyntipuuskaan.

Vaikka volatiliteetti on laskenut tämän jälkeen, se ei ole vielä palannut vuoden 2017 matalalle tasolle.

Mitä markkinoilla nyt tapahtuu?

Pictet Wealth Managementin (PWM) makrotutkimuksen johtajan Christophe Donayn mukaan helmikuun alussa nähty korjausliike oli ”tähän asti selvin merkki siirtymisestä uudenlaiseen talouspolitiikkaan ja markkinajärjestelmään.”

Donayn mukaan aiempaa järjestelmää leimasivat alhainen kasvu, inflaatio ja korkotaso, koska keskuspankit sovelsivat yhä vahvemmin elvyttävää rahapolitiikkaa. Nyt alkamassa olevalle vaiheelle luonteenomaisia ovat noussut kasvu, inflaatio ja korkotaso.

”Siirtymät järjestelmästä toiseen tapahtuvat harvoin sulavasti ja ilman häiriöitä”, Donay kirjoittaa, ja tämä näyttää pitävän paikkansa nytkin. Riskisten omaisuusluokkien fundamentit ovat tukevalla pohjalla, mutta ”markkinoiden tarvitsee sopeutua uuteen tilanteeseen, mikä voi johtaa volatiliteetin nousuun tulevina viikkoina”.

PWM:n sijoitusjohtaja Cesar Perez Ruiz huomauttaa, että kasvun, tuloskertoimien ja inflaation välinen dynamiikka on suhteellisen normaaleja huolenaiheita, mutta niitä pitää seurata hyvin tarkkaan tulevina kuukausina.

Lisäksi mukaan on nyt otettava mahdolliset kielteiset muutokset kansainvälisessä kaupassa. Perez Ruiz luottaa kuitenkin Christophe Donay’n tavoin edelleen osakkeisiin.

”Niin kauan kun inflaatio pysyy hallinnassa ja kasvu jatkuu, tuloskertoimet pysyvät edelleen korkeina.”

Olivatko sijoittajat liian luottavaisia kymmenen vuotta kestäneen nousumarkkinan jälkeen alkuvuoden myyntivimmaan saakka?

PWM:n useaan omaisuusluokkaan sijoittavien strategioiden johtaja James Ind kirjoittaa katsauksessa, että finanssikriisin jälkeinen kausi ”oli yksi vähiten volatiileista ja tuottoisimmista historiassa”. Markkinoiden kehittyessä ilmeisen vääjäämättömästi ja volatiliteetin ollessa alhainen volatiliteettituotteiden tai optioiden myyminen ”olivat rahantekokoneita, jotka saivat polttoainetta varovaisten sijoittajien maksuista.”

Sijoittajien on nyt löydettävä tasapaino liian luottavaisuuden ja liian varovaisuuden välillä. Markkinoilla on paljon riskejä.

”Melko tylsä ja perinteinen” taloussuhdannekin voi painaa voitot takaisin pitkän aikavälin tasoilleen ja laskea osakkeiden arvostuksia. ”Tämän muuntuminen 50 prosentin laskuksi osakkeissa ei olisi edes vaikeaa”, Ind väittää.

Riskinotto kuitenkin kannattaa, kunhan riskit ymmärtää kunnolla. On kuitenkin ”tuntemattomia tuntemattomia” riskejä, joita ei voi ennustaa. Ind uskoo, että tietyissä tilanteissa sijoitukset pitää suojata tällaisilta riskeiltä.

”Mikäli markkinat ovat valmiit myymään ennakoimattomiin tapahtumiin liittyvää riskiä hyvin halvalla, sitä kannattaa aina harkita. Vuoden 2017 loppupuoli oli tuollaista aikaa”, Ind kirjoittaa.

Hän kuitenkin muistuttaa sijoittajia siitä että ”tavallisina aikoina salkkujen perinteiset suojaukset säilyttävät arvonsa tai paranevat hieman”.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös