Kumppaniblogit

Listasimme parhaiten tuottaneet rahastot

Nordnet hyödyntää mm. Rahastoneuvoja-palvelussa ja Voittajarahastot-listoilla kvantitatiivista mallia aktiivisten rahastojen vertailuun.

Hyvien rahastojen löytäminen ei ole helppoa: vaihtoehtoja on sadoittain ja sijoituspäätöstä varten tulee ottaa monta asiaa huomioon.

Rahastoneuvojan ja muiden Nordnetin työkalujen avulla voit kuitenkin tehdä valinnasta helpompaa. Kokosimme sinulle Voittajarahastot-listan, jossa esittelemme parhaiten tuottaneet rahastot kolmesta suositusta kategoriasta.

Yli 500 rahastoa tarjolla – miten löydän parhaat?

Nordnetin palvelussa on kirjoitushetkellä 517 rahastoa, joihin voit alkaa säästää. Parhaiden rahastojen etsiminen tällaisesta määrästä voi tuntua neulan etsimiseltä heinäsuovasta. Alla muutamia asioita, joita rahaston valinnassa kannattaa ottaa huomioon.

Aktiivinen vai passiivinen rahasto?

Säästääkö aktiivisesti hoidettuun rahastoon vai passiiviseen indeksirahastoon? Tämä on yksi tärkeistä kysymyksistä rahastoa valitessa.

Passiiviseen indeksirahastoon sijoittaessa sijoittaja saa ns. markkinatuoton – sijoituksen arvo kehittyy samaa tahtia rahaston seuraaman indeksin mukaisesti. Indeksirahastojen tärkein etu ovat niiden matalat kulut: kun rahasto seuraa orjallisesti indeksiä, sen hoitaminen on yksinkertaisempaa kuin aktiivisesti hoidetun rahaston – tällöin myös rahaston kulut ovat pienemmät. Kolikon kääntöpuoli on, että passiivisella rahastolla et voi päästä indeksiä parempaan tuottoon. Keskimäärin ja pitkällä aikavälillä tarkastellessa indeksirahastot päihittävät tuottoluvuissa aktiiviset rahastot. Toisaalta indeksirahastot pääsevät harvoin parhaiten tuottaneiden rahastojen kärkeen, kun tarkastellaan yksittäisiä rahastokategorioita.

Aktiivisesti hoidettuja rahastoja hoitavat rahastonhoitajat, jotka pyrkivät voittamaan rahastolle asetetun vertailuindeksin. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty: useimmat aktiivisesti hoidetut rahastot eivät onnistu tavoitteessaan. Muutamat rahastot kuitenkin kykenevät tähän, ja kyseessä ovat yleensä nimenomaan aktiivisesti hoidetut rahastot.

Nordnetin kautta voit säästää sekä aktiivisiin että passiivisiin rahastoihin. Jos haluat päihittää indeksituoton, tutustu aktiivisten rahastojen tarjontaan. Jos haluat edulliset kulut ja indeksin mukaisen tuoton, tutki passiivisten indeksirahastojen valikoimaa.

Malli rahastojen vertailemiseksi – parhaiten tuottaneet rahastot esiin

Jos päätät pyrkiä päihittämään indeksin rahastosijoituksillasi, etsi tällaisia ”voittajarahastoja” Nordnetin työkaluilla. Nordnet hyödyntää mm. Rahastoneuvoja-palvelussa ja Voittajarahastot-listoilla kvantitatiivista mallia aktiivisten rahastojen vertailuun. Malli arvioi rahastoja niiden historiallisten tuottotietojen perusteella, huomioiden mm. sen, miten hyvin rahastot ovat tuottaneet suhteessa vertailuindeksiinsä ja kuluihinsa pitkällä aikavälillä ja vaihtelevissa markkinaolosuhteissa. Lähtökohta analyysille on, että ne rahastot, jotka ovat päihittäneet indeksin pitkään ja tasaisesti, tekevät niin todennäköisesti myös jatkossa.

Uudella Voittajarahastot-sivustolla olemme keskittyneet poimimaan voittajarahastoja kategorioista, joiden uskomme kiinnostavan erityisesti pitkäaikaissäästämisestä kiinnostuneita rahastosijoittajia. Nämä kategoriat ovat hyvä perusta rahastosalkun rakentamiselle: voit sijoittaa siihen, mitä tunnet (kotimaisiin rahastoihin) ja hajauttaa myös globaalisti parhaiten pärjänneisiin rahastoihin.

Kirjoitushetkellä (24.4.2018) voittajarahastojen listat näyttävät tältä:

Suomi-rahastot

  1. Evli Suomi Pienyhtiöt
  2. Handelsbanken Suomi
  3. Evli Suomi Select

Globaalit rahastot

  1. Didner & Gerge Global
  2. Evli Maailma
  3. Sparinvest SICAV Ethical Global Value

Kehittyvien markkinoiden rahastot

  1. Handelsbanken Kehittyvät Markkinat Teema
  2. Swedbank Robur Global Emerging Markets
  3. JPM Emerging Markets Equity

Tutustu tarkemmin voittajarahastoihin tästä!

Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Mikään tällä sivulla esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, sijoitusneuvonnaksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajana vastaat itse riskistä, joka liittyy tällä sivulla annetun tiedon hyödyntämiseen sijoituspäätöstä tehdessäsi.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös