Oma talous

5 tehokasta säästövinkkiä arkeen

Netti on pullollaan säästämisvinkkejä, mutta mitkä niistä oikeasti toimivat arjessa? Lue viisi vinkkiä.

Suurin osa meistä haluaisi varmasti säästää enemmän rahaa, oli se sitten pesämunaa tai unelmalomaa varten. Amerikassa viime vuonna tehty Gallup-kysely paljastaa, että 59 prosenttia amerikkalaisista säästävät mieluummin kuin tuhlaavat rahaa.

Useimmat meistä eivät kuitenkaan säästä tarpeeksi. Kuulun itsekin tähän joukkoon. The Motley Fool -sivusto paljastaa viisi tehokasta säästövinkkiä.

1. Hämää itseäsi

Voit säästää enemmän, kun sovellat hieman psykologisia pelejä taloudelliseen elämään. Tee vaikkapa sääntö, että aina kun päätät tehdä merkittävän ostoksen – oli se sitten uusi puku tai hieno kahvikone – sinun on odotettava päiviä tai viikkoja, ennen kuin teet ostoksen. Kun opit hillitsemään mielihalujasi, et ole enää niin innokas tekemään heräteostoksia.

Toinen temppu, jota jotkut käyttävät ennen kuin he tekevät ostoksia, on kuvitella eteensä kaksi ojennettua kättä: toisessa kädessä on ostos ja toisessa kädessä on tuotteen hinta rahana. Mielihalu ei ehkä näytä enää niin haluttavalta, kun vieressä on kiiltävä kasa rahaa, jonka olet ansainnut kovalla työllä.

Kolmas kikka on muistuttaa itseäsi, kuinka paljon joutuisit tienaamaan, jotta saisit ostettua tuotteen. Esimerkiksi jos tienaat 30 euroa tunnissa ja aiot käyttää 600 euroa uuteen pihagrilliin; kysy itseltäsi onko uusi grilli 20 työtunnin arvoinen? Mitä jos tyytyisit grilliin, joka olisi vain 10 tai 15 työtunnin arvoinen?

2. Pienet säästöt arjessa

Pienet säästöt arjessa kertyvät isoiksi summiksi. Klassinen ja kuuluisa esimerkki on herkullinen erikoiskahvi, jonka noudat lempikahvilastasi arkiaamuisin. Noutokahvi maksaa nelisen euroa, joka ei ehkä tunnu niin isolta summalta, mutta kahvit maksavat sinulle jopa 1 000 euroa vuodessa.

Voit säästää arjessa huomattavasti rahaa, kun teet pieniä elämänmuutoksia. Jos syöt monena iltana ulkona ja käytät noin 40 euroa joka kerta; koita vähentää illallisia muutamana iltana viikossa. Tee lounaasi kotona, sen sijaan, että ostaisit sen joka päivä ravintolasta. Onko työpaikkasi lyhyen matkan päässä? Vältä bussin tai metron käyttöä ja kävele töihin. Hyödyt liikunnasta merkittävästi ja voit säästää kymmeniä euroja viikossa.

Koita myös erilaisia säästöpossu ideoita: joka kerta, kun peset pyykkiä tai maksat laskun, aseta viisi euroa lasipurkkiin tai säästötilille.

3. Ota selvää asioista

Ota puhelin käteesi ja ota asioista selvää. Aloita puheluiden soittaminen esimerkiksi luottokorttiyhtiöstä. Jos sinulla on luottokorttimaksussa kova korko, saattaa olla että voit alentaa sitä soittamalla luottokorttiyritykseesi ja keskustelemalla alhaisemmasta korosta.

Toinen kannattava puhelinsoitto on vakuutusyhtiölle. Kun kilpailutat vakuutuksesi eri yhtiöiden välillä, voi olla että saat paremman hinnan samalle kattavuudelle. Voit säästää vuosittain mojovan summan rahaa.

4. Automatisoi säästöt

Aseta rahasi tileille niin, että voit automatisoida säästöt kuukausittain. Näin olet hoitanut passiivisesti säästösi, eikä sinun tarvitse miettiä tai tehdä asialle mitään. Et myöskään tuhlaa rahoja, koska ne ovat jo säästötilillä.

5. Eroon huonoista tottumuksista

Jos sinulla on olemassa kalliita tapoja, kuten noutokahvi tai tupakointi, käännä ne tottumuksiksi, jotka maksavat, mutta myös säästävät rahaa. Jos ostat neljä viiden euron kahvia yhdessä viikossa, lisää sama 20 euroa myös säästötilillesi. Käytätkö seitsemän euroa tupakka-askiin? Siirrä seitsemän euroa myös säästötilillesi. Tämä on erityisen tehokas tapa rikkoa tottumuksia, joista haluat päästä eroon.

Kommentoi
Ylös
>