Indikaattorit

Suomen inflaatio matelee edelleen alle prosentissa

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli huhtikuussa 0,8 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli huhtikuussa 0,8 prosenttia.

Maaliskuussa inflaatio oli myös 0,8 prosenttia.

Huhtikuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten savukkeiden, ajoneuvoveron, vuokrien ja sairaalamaksujen kallistuminen. Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten lasten päivähoidon, matkapuhelinten ja tuorevihannesten kuten kurkun ja paprikan hintojen halpeneminen sekä asuntolainojen korkojen aleneminen. Maaliskuulta huhtikuulle kuluttajahintojen muutos oli 0,2 prosenttia.

Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät indeksiä varten kaiken kaikkiaan noin 50 000 hintatietoa lähes 470 hyödykkeestä noin 2 700 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä. Lisäksi noin 1 000 hintatietoa kerätään keskitetysti.

Euroalueen inflaatio oli huhtikuussa ennakkotietojen mukaan 1,2 prosenttia. Maaliskuussa se oli 1,3 prosenttia.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kommentoi inflaatiolukuja Twitterissä.

”Suomen inflaatio huhtikuussa 0,8% vuoden takaisesta. Puolet hintojen noususta johtui veroista. 10 vuodessa hinnat nousseet 13%, paheet kallistuneet 44%, kun viestintä puolestaan on 25% halvempaa”, ekonomisti toteaa.

Palvelualojen työnatajien pääekonomisti Matti Paavonen puolestaan toteaa, että inflaation pitäisi loppuvuonna nousta 1,2 prosenttiin jotta koko vuoden inflaatio nousisi edes yli yhden prosentin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös