Makrotalous

Taloustieteen professori: ”Hyvinvointivaltio tuottaa oman tuhonsa siemenet”

Hyvinvointivaltiossa riskit ja vastuut on ulkoistettu valtiolle, kritisoi taloustieteen professori Matti Viren.

Hyvinvointivaltion termiä on helppo markkinoida, kun siihen liittyy ajatus ”ilmaisista palveluksista” ja tulonsiirroista rikkailta köyhille, Viren toteaa Uuden Suomen blogissaan.

Käytännön kokemukset viittaavat kuitenkin siihen, ettei elämä niin yksinkertaista. Professori kertoo esimerkkejä, jotka osoittavat ihmisten pyrkimyksen siirtää henkilökohtaista vastuutaan yhteiskunnalle.

Ensimmäinen esimerkki liittyy vanhustenhoitoon. ”Vanhusten tuohtuneet lapset valittavat vanhempiensa huonosta kohtelusta hoitokodeissa ja avohuollossa, joskus varmaan ihan asiasta. Koskaan ei kuitenkaan kysytä, miksi lapset eivät itse hoida vanhempiaan”, Viren toteaa.

Toinen esimerkki on puolestaan koulumaailmasta. Opettajalle koululaisten vanhemmat lähettävät vihapostia, kun lasta on toruttu pahanteosta ja lukemattomista läksyistä. Virenin mukaan koululaisten vanhemmat eivät kuitenkaan välitä jälkikasvunsa kasvattamisesta tuon taivaallista. Tämä siitä huolimatta, että nykyajan vanhemmilla on ennätysmäärä vapaa-aikaa, jonka he voisivat käyttää jälkikasvunsa kouluttamiseen ja ohjaamiseen.

Professorin mukaan julkiset menot jatkavat kasvuaan vääjäämättä, koska ilmaishyödykkeiden kysyntä on ääretöntä.

”Ääretöntä se jo muutenkin, mutta poliitikot vain lupaavat lisää, vaikka tietävät, että menoja ei kyetä rahoittamaan verovaroin.”

Virenin mukaan hyvinvointivaltio tuottaa oman tuhonsa siemenet.

”Vaikka köyhyyttä yritetään vimmatusti poistaa entistä suuremmilla tulonsiirroilla ja ankarammalla verotuksella, tulos on nolla tai jopa väärän suuntainen.”

Professorin mukaan Suomessa kotitalouksien säästäminen on ollut muutamaa lamavuotta lukuun ottamatta joko olemattoman pientä tai negatiivista viimeisen kolmen vuosikymmen aikana. Julkisen sektorin tilanne on samanlainen.

Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien säästämisaste, eli kotitalouksien säästön ja käytettävissä olevan nettotulon suhde on ollut negatiivinen viimeiset kaksi vuotta. Säästämisaste on laskenut koko ajan vuodesta 2009 lähtien.

kotitaloudet säästämisaste talous säästäminen

Kuva: Tilastokeskus.

Mutta miksi kotitaloudet säästäisivät, jos valtio vastaa kaikista riskeistä, Viren kysyy.

”Valtio ja KELAhan ovat vakuuttaneet meidät kaikkia toimentuloriskejä vastaan! Vielä 1950-luvulla säästämisaste Suomessa oli Euroopan/maailman korkeimpia, mikä on nykynäkökulmasta ihmeellistä, koska ihmiset olivat keskimäärin todella aidosti köyhiä – nykynäkökulmasta rutiköyhiä. Mutta sen ajan ihmiset eivät olleet kuulleet ihmeellisestä hyvinvointivaltio-takaseinästä, josta saa tarvittaessa aina rahaa. Nyt valtio ja rahaviranomaiset yrittävät toppuutella ylivelkaantumista, mutta vaikeaa se on, kun ihmisillä ole mitään aitoa motiivia säästää.”

Jos kansantalouden säästämisaste on nolla, niin pitkällä aikavälillä on investointiastekin, ja saman tien talouskasvu, Viren varoittaa.

Viren ei usko, että seuraavien kuukausina aikana yksikään poliitikko uskaltaisi sanoa, että meidän suurin ongelmamme on juuri hyvinvointivaltio: liian suuret menot, liian suuret eläkkeet, liian suuret tuet, liian suuret ”ilmaiset palvelukset”.

Professorin mukaan on koomista, että maassa, jonka julkinen sektori on ehkä maailman suurin ja joka vain kasvaa, hoetaan kilpaa, että ”nyt riittävät leikkaukset”.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös