Kumppaniblogit

Konkurssi ja kasvutarina

Olen viime vuosina ollut osakkaana ja hallituksen jäsenenä kolmessa yrityksessä. Yksi meni konkurssiin, toisen arvo kymmenkertaistui ja kolmas jatkaa tasaista kasvua. Mitkä tekijät johtavat näin erilaisiin lopputuloksiin? Opetuksia on monia, mutta yritysjohdon näkökulmasta ne voi tiivistää viiteen ydinkohtaan.

1. Varaudu vaikeuksiin, älä ole liian optimistinen.

Yksi palvelu tai tuote voi saada hyvän vastaanoton ja paljon julkisuutta. Se ei silti takaa yhtiön menestystä. Kuluttajabisneksessä kapea tuotevalikoima on taakka erityisesti, jos tähdätään markkinoiden kalleimpaan kategoriaan. Kassavirta ehtyy, kun kanava on kerran myyty täyteen.

2. Reagoi nopeasti. Ongelmat eivät ratkea odottamalla.

Jos yrityksen myynti takkuaa ja tulos alkaa taantua, syihin on puututtava viipymättä. Onko vika tuotteessa vai myyjässä? Vaikuttava CV ei kerro vielä mitään ihmisen osaamisesta. Maailmaa kiertänyt jättikonsernin markkinointijohtaja saattaa olla täysin kädetön pienen yhtiön toimitusjohtajana. Start-up -yrittäjät varokaa isojen organisaatioiden kasvatteja. Jos ongelmatapaus sattuu kohdalle, niin nopeasti vaihtoon.

3. Ota hallittuja riskejä.

Ilman riskiä ei ole kasvua. Riskit pitää mitoittaa yrityksen kantokyvyn mukaan. Nousukauden eväät on laskukaudella nopeasti syöty. Yrityksen tärkein mittari pitkällä tähtäyksellä on terve kassavirta, joka tulee asiakkailta. Ilman sitä ei palkkoja ja laskuja makseta. Järkevä vieraan ja oman pääoman suhde vaihtelee toimialoittain, mutta velka on aina velkaa, vaikka nykyinen korkotaso hämärtää riskien hinnoittelun.

4. Pidä laskutus ajan tasalla.

Hyväkin yritys ajautuu ongelmiin, jos sen talousraportointi ei ole ajan tasalla. Ennusteita on mahdoton tehdä, kun johto ei tiedä kuinka paljon laskuja lähtee ulos asiakkaille ja kuinka paljon niitä tulee sisään maksettavaksi. Hyvä kirjanpitäjä tai talouspäällikkö on syytä pitää rekrytointilistan kärjessä.

5. Osoita luottamusta ja arvostusta.

Henkilöstö on joukkue, joka tekee tuloksen. Johdon on jaettava vastuuta ja osoitettava luottamusta ja arvostusta joukkuettaan kohtaan. Vastuu tuo jokaiselle velvollisuuksia, joista kiinni pitämällä luottamus vahvistuu. Kun on luottamusta ja arvostusta, uskalletaan puhua myös ongelmista ja ristiriidoista avoimesti. Se vahvistaa sitoutumista ja velvollisuudentuntoa yhteisiin tavoitteisiin.

Artikkeli on julkaistu alun perin Talouden tulkki -sivustolla 17.5.2018.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös