Oma talous

Kärsitkö univajeesta? – 6 varoittavaa merkkiä

Riittämätön unensaanti paljastuu käyttäytymisestä. Lue kuusi varoittavaa merkkiä univajeesta.

Lääkärit ovat yrittäneet herätellä ihmisiä jo vuosia, miten tärkeää riittävän unen saanti on. Tiesitkö, että univaje voi aiheuttaa erilaisia fyysisiä oireita, kuten painonnousua ja lisätä ihon epäpuhtauksia sekä taipumusta sairastua?

Univaje vaikuttaa myös aivojen toimintaan ja se näkyy käyttäytymisessä. Yle tuo esiin tutkimuksen, jonka mukaan univaje voi hidastaa aivosolujen toimintaa ja vaikeuttaa hermosolujen välistä viestintää.

Inc. on koonnut kuusi varoitusmerkkiä siitä, mitä univaje voi aiheuttaa. Nukutko sinä riittävästi?

1. Riitelet ja joudut konfliktien keskelle

Univaje laskee mielialaa ja lisää riskiä sairastua masennukseen. Kun mieliala on alhaalla ihminen reagoi herkemmin ja negatiivisemmin jokapäiväisiin tapahtumiin. Tutkijat esittävät, että unen puute saattaa myös vähentää itsekontrollia. Näin ollen ajaudut helpommin tilanteisiin, joissa tiuskiminen on helpompaa kuin kohtelias vastaaminen, etkä ajattele, ennen kuin sanot jotain ääneen.

2. Ihmiset kyseenalaistavat päätöksiäsi ja pyytävät selvennyksiä

Unen puute vaikuttaa aivojen kykyyn käsitellä tietoa ja keskittyä. Tämä yhdistettynä huonoon emotionaaliseen säätelyyn voi johtaa hätiköiden tehtyihin päätöksiin. Voi olla, että sinua pyydetään selventämään päätöksiäsi ja unohtelet asioita jatkuvasti.

3. Lisääntynyt kömpelyys

Hyvä koordinaatio vaatii aivoilta suuren määrän töitä, jotta ihminen voi reagoida ympäristöön nopeasti ja vakaasti. Jos olet unelias, koordinaatiokyky heikkenee. Huono keskittyminen vaikeuttaa asioita lisää. A.M. Williamson ja Anne-Marie Feyer havaitsivat, että univaje heikentää kognitiivista sekä motorista suorituskykyä niin paljon, että sen vaikutukset ovat verrattavissa alkoholin tuomaan humalatilaan.

Ylen mukaan univelkaisella ihmisellä kestää pitempään reagoida näkemäänsä esimerkiksi autoa ajaessa, mikä lisää onnettomuusriskiä.

4. Toistaminen ja keskittyminen

Koska univaje vaikuttaa kognitioon ja keskittymiseen, liian vähäinen unensaanti vaikeuttaa tiedon tulkintaa ja muistin toimintaa. Joudut ehkä pyytämään ihmisiä toistamaan itseään, sillä et pysty keskittymään, mitä he sanovat kovan väsymyksen takia. Muistutuksien tekemisestä tulee pakkomielle, siellä unohtelet asioita niin paljon. Saattaa olla, että sinulla on koko ajan päällä tunne, että olet unohtanut tehdä jotain tai joudut lukemaan asioita monta kertaa uudestaan, jotta sisäistäisit lukemasi tekstin.

5. Kulutat enemmän rahaa

Itsekontrollin vähenemisen myötä kulutus voi kasvaa. Jatkuva väsynyt olo johtaa siihen, ettet yksinkertaisesti jaksa enää tehdä asioita. Lopputulos? Syöt ulkona enemmän, sillä et jaksa tehdä ruokaa kotona ja alat ehkä etsimään palveluita, jotka helpottavat elämääsi, kuten ruokakaupan kotiinkuljetusta. Kulutuksesi kasvaessa stressi laskujen lisääntymisestä ja niiden maksamisesta luultavasti lisää univaikeuksia entisestään.

6. Ohitat hyviä mahdollisuuksia

Jos olet fyysisesti täysin uupunut ja joku ehdottaa sinulle uutta vastuuroolia töissä tai sinulle avautuu uusi mahdollisuus työn ohelle, voi olla ettet voi ottaa sitä vastaan. Idea siitä, että joutuisit työskentelemään enemmän tuntuu ylitsepääsemättömältä ja joudut sivuuttamaan uusia mahdollisuuksia elämässäsi univajeen vuoksi.

Kommentoi
Ylös
>