Indikaattorit

Keskuspankki nosti odotetusti ohjauskorkoa

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed nosti toisen kerran tänä vuonna ohjauskorkoa eilen päättyneessä kokouksessa.

Federal Reserven avomarkkinakomitea nosti markkinoiden ja ekonomistien odotusten mukaisesti ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä 1,75-2,00 prosentin vaihteluväliin. Viimeksi keskuspankki nosti korkoa maaliskuussa.

Päätös ei siis ollut yllätys, sillä kaikki 93 uutistoimisto Bloombergin haastattelemaa ekonomistia odotti koron nousevan 0,25 prosenttiyksikköä.

Lisäksi Avomarkkinakomitea antoi viitteitä siitä, että se saattaa korottaa ohjauskorkoa vielä toiset kaksi kertaa tänä vuonna. Keskuspankki siis nosti arviotaan kuluvan vuoden nostotahdista neljään koronnostoon maaliskuussa arvioidusta kolmesta nostosta.

Avomarkkinakomitea uskoo koronnostotahdin kiristämisestä huolimatta talouskasvun jatkuvan USA:ssa ripeänä.

”Avomarkkinakomitea odottaa, että asteittaiset ohjauskoron nostot ovat linjassa kestävän talouskasvun, vahvan työmarkkinan ja avomarkkinakomitean symmetristä kahden prosentin tavoitetta lähestyvän inflaation kanssa, korkolausunnossa sanotaan.”

Keskuspankin koronnostojen taustalla on paitsi vahva talouskasvu niin ennen kaikkea inflaation kiihtyminen. Yleinen kuluttajahintainflaatio oli toukokuussa Yhdysvalloissa 2,8 prosenttia ja ilman helposti vaihtelevia elintarvikkeiden ja energian hintoja laskettu pohjahintainflaatio nousi puolestaan 2,2 prosenttiin.

Fedin tavoitteena on saada inflaatio pitkällä aikavälillä noin kahteen prosenttiin. Hetkellisiin tavoitteen ylityksiin keskuspankki ei aio reagoida.

Kommentoi
Ylös
>