Talouden trendit

Leipäjonoista halutaan eroon – syynä hyvätuloiset ”ammattijonottajat”

Helsingin leipäjonot aiotaan poistaa ja ruoka-avun hakijat aiotaan laittaa rekisteriin.

Helsingin kaupunki, Helsingin seurakuntayhtymä ja Diakonissalaitos kehittävät uutta ruoka-avun mallia.

”Helsingissä on selvä tahtotila: haluamme jonoista eroon. Tarvitsemme mallin, jossa ruoan saanti on inhimillisempää”, sanoo Leena Luhtasela, joka on vs. nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja Talentia-lehdelle.

Pahimmillaan leipäjonot ovat olleet kilometrejä pitkiä ja jonotus on kestänyt tunteja. Helsingin kaupunki asetti järjestöjen toiminta-avustuksen ehdoksi sen, että jonot poistuvat ja toimija osallistuu uuden mallin suunnitteluun. Muut paitsi Heikki Hurstin Laupeudentyö ovat työssä mukana.

Uudessa ruoka-avun mallissa ruokaa ei enää saa anonyymisti, vaan hakijat haastatellaan, rekisteröidään ja he saavat asiakaskortin.

Rekisteröinnin tavoitteena on karsia ruokajonoista pois ne, jotka eivät ruoka-apua tarvitse. ”Niin saadaan karsittua pois hyvätuloiset ja ammattijonottaja”, toteaa suunnitteluryhmää vetänyt diakoniajohtaja Matti Helin.

Leipäjonoissa on asiakkaita riittänyt. Esimerkiksi Myllupurossa yhden aamupäivän aikana ruokaa jaettiin peräti 1200 ihmiselle.

1 kommentti
  • a sanoo:

    Voisin kuvitella että aika marginaaliporukkaa ovat nämä ”ammattilaiset” ja jos ruokaa riittää niin miksipä ei. Olen itse opiskelija ja itse en selviä ilman ruoka-apua tai joudun ottamaan lainaa pysyäkseni hengissä. Ei ole jonoissa hyvätuloisia näkynyt.
    -Lahest

  • Ylös
    >