Oma talous

5 yleistä virhettä, jotka alle kolmekymppiset tekevät raha-asioissa

Moni on parikymppisenä juuri muuttanut omilleen ja elämään mahtuu niin opiskelun aloittamista, valmistumista kuin työelämään astumistakin.

Rahan käyttöön suhtaudutaan nuorena yleensä huolettomasti, ja hauskanpito kiinnostaa enemmän kuin raha-asioiden miettiminen. Vaikka elämä olisikin ollut jännittäviä seikkailuja täynnä parikymppisenä, moni vauhdikkaan elämänvaiheen jo ohittanut toivoo, että olisi osannut toimia järkevämmin nuorena raha-asioiden suhteen.

Kokosimme yhteen tyypillisimmät virheet, joita alle 30-vuotiaat tekevät raha-asioissaan. Kun välttää nämä virheet, on hauskanpitokin hauskempaa!

Säästämisen unohtaminen

Niin tylsältä kuin se saattaakin kuulostaa, rahan säästäminen on tärkeää. Olipa kyse sitten säästämisestä pahan päivän varalle tai oman varallisuuden kasvattamiseen tähtäävästä sijoittamisesta, pakollisten menojen jälkeen palkasta kannattaa laittaa rahaa säästöön. Säästämisen jälkeen käteen jäävät rahat voi käyttää vapaasti huvituksiin.

Ensimmäisen säästökohteen tulisi olla puskurirahasto pahan päivän varalle, josta voi rahoittaa yllättäviä menoja turvautumatta lainarahaan. Alle kolmekymppiselle hätärahaston suuruudeksi riittää kahden tai kolmen kuukauden menoja vastaava summa.

Kun puskurirahaston on saanut säästettyä kasaan, kannattaa alkaa pohtia, miten omaa varallisuutta voisi kasvattaa. Yksi valitsee asuntosijoittamisen, toinen osakesijoittamisen. Kun varallisuutta alkaa kasvattaa, kannattaa osa rahoista sijoittaa myös eläkepäiviä ajatellen. Vaikka parikymppisenä eläkepäivät tuntuvat kovin kaukaiselta ajatukselta, kannattaa eläkesäästäminen aloittaa mahdollisimman aikaisin, jotta pääsee nauttimaan korkoa korolle -ilmiöstä.

Opiskelijan tuloilla säästäminen ja sijoittaminen ei aina välttämättä onnistu, mutta heti kun saa työpaikan, kannattaa rahaa alkaa säästää ja sijoittaa omaa tulevaisuutta silmällä pitäen. Myös pienillä tuloilla voi säästää, sillä jo muutaman kympin säästö kuussa on hyödyllistä pitkässä juoksussa.

Ei suunnitella tulevaa

Omalle taloudelle kannattaa asettaa pitkän tähtäimen tavoitteita. Tavallaan tavoitteiden asettaminen linkittyy säästämiseen. Kannattaa miettiä, millaisessa taloudellisessa tilanteessa haluaa olla viiden vuoden päästä, ja pohtia, miten tavoitteeseen pääsee.

Konkreettisten tavoitteiden asettaminen motivoi tekemään töitä tavoitteen toteutumisen eteen paremmin kuin epämääräinen ajatus, että olisi kiva, jos olisi rahaa. Tavoite kannattaa kuitenkin asettaa realistiseksi. Miljonääriksi pyrkiminen viidessä vuodessa onnistuu harvalta, ja oikeasti toteutumiskelpoista tavoitetta kohti on mukavampi tehdä töitä.

Ei vertailla pankkituotteita

Moni reilu parikymppinen hankkii ensimmäisen luottokortin, ja joillakin myös lainan otto tulee ajankohtaiseksi tässä elämänvaiheessa. Pankkituotteiden vertailu voi tuntua tylsältä ja aikaa vievältä, mutta pitkässä juoksussa se kannattaa. Moni saattaa esimerkiksi tietämättömyyttään valita oman pankin perusluottokortin, kun ei paremmasta tiedä, mutta käytännössä perusluottokortti on harvoin paras valinta, koska on olemassa myös luottokortteja, joilla voi kerryttää lukuisia rahanarvoisia etuja aina palkintopisteistä matkavakuutuksiin.

Mitä lainoihin tulee, niin lainan ottamista kannattaa harkita pitkään ja huolella, mutta jos tilanne oikeasti vaatii rahan lainaamista, kannattaa lainat kilpailuttaa. Ei kannata tyytyä ensimmäiseen vastaantulevaan lainatarjoukseen, sillä lainojen kokonaiskustannuksissa on hurjia eroja. Vertailun lisäksi ennen lainan ottamista on tärkeää laatia realistinen takaisinmaksusuunnitelma, jotta osaa mitoittaa lainan koon ja laina-ajan sopivaksi.

Luottokorttien ja lainojen lisäksi pankkipalvelut yleisellä tasolla kannattaa kilpailuttaa. Pankkien palvelumaksuissa on eroja, ja myös säästötilien korot vaihtelevat hurjasti eri pankkien välillä. Miksi kukaan pitäisi rahojaan säästötilillä, jonka korko on 0,05 %, kun markkinoilla on samaan aikaan olemassa säästötilejä, joiden korot kohoavat jopa 1,75 %:iin?

Menestyksen näytteleminen

Sosiaalinen media luo monesti nuorille paineita ostaa kalliita asioita. Somessa esitellään tuhansien eurojen käsilaukkuja ja kelloja sekä upeasti sisustettuja koteja, ja kuvavirtaa katsellessa tulee helposti olo, että itsekin täytyy hankkia kalliita tavaroita näyttääkseen menestyvältä.

Pahin virhe, mitä tässä tilanteessa voi tehdä, on hankkia kalliita esineitä luotolla tai lainalla. Jos tililtä löytyy riittävästi omaa rahaa kalliiden asioiden ostoon, kannattaa ostopäätös silti tehdä harkiten, ja ostaa tavara vain, jos tietää sen tulevan kovaan käyttöön ja tuovan iloa vielä vuosienkin päästä.

Liian kalliin auton ostaminen

Liian kalliin auton ostaminen linkittyy osittain tarpeeseen näyttää menestyneeltä. Monet haaveilevat hienosta autosta, jota voi ylpeänä esitellä perheelle ja kavereille, mutta vaatimattomammallakin autolla pärjää ja pääsee siirtymään paikasta toiseen. Usein nuorena materiaa arvostaa enemmän kuin vanhempana ja houkutus tuhlata rahaa näyttävän auton ostoon voi olla suuri.

Käytännössä autot ovat kuitenkin yksi huonoimmista rahankäyttökohteista, sillä auton arvo laskee varsinkin sen ensimmäisinä vuosina hurjaa vauhtia. Autosta ei ikinä saa omia rahojaan takaisin, jos sen myy.

Auton hankintahinnan lisäksi autosta syntyy myös muita kustannuksia esimerkiksi vakuutusten ja huoltojen muodossa. Kalliiden tai harvinaisten autojen varaosat voivat maksaa moninkertaisesti verrattuna vaatimattomamman auton varaosiin.

Myös auton bensankulutus kannattaa ottaa huomioon autoa hankkiessa; pidemmän päälle halpa, mutta bensaa paljon kuluttava auto tulee helposti kalliimmaksi kuin hieman kalliimpi, mutta bensaa vähän kuluttava auto. Auton hankintahinnan lisäksi autoilun sivukulut kannattaa siis ottaa huomioon, kun laskee, minkä hintaiseen autoon on varaa.

Lähde: Get Rich Slowly

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös