Markkinakommentit

Nordea: Valuutat tukevat metsäsektoria

Valuuttaliikkeet vaikuttavat metsäyhtiöiden näkymiin.

Valuuttaliikkeet vaikuttavat metsäyhtiöiden näkymiin.

Metsäsektori on viime kuukausina ollut pienessä paineessa osakemarkkinoilla. Keski‐
määrin pohjoismaiset metsäsektorin osakkeet ovat laskeneet vajaat 10 prosenttia viimeisen kolmen kuukauden aikana, Nordea toteaa aamukatsauksessaan.

Tuottojen hajonta metsäyhtiöiden välillä on kuitenkin ollut suurta. Nordean mukaan paremmin ovat pärjänneet Holmen, SCA ja UPM, jotka ovat vain niukasti pakkasella. Sen sijaan BillerudKorsnäs, Metsä Board ja Stora Enso ovat laskeneet peräti noin 20 prosenttia.

Tuottoeroille löytyy syynsä.

”SCA ja UPM osoittivat tuloskauden aikana laatunsa, eikä kummallakaan ollut suuria vaikeuksia puunhankinnan kustannusten kanssa. Molemmat yhtiöt hyötyvät myös viimeaikaisista valuuttaliikkeistä, tosin SCA enemmän kuin UPM”, Nordea arvioi.

Metsä Board ja Stora Enso sen sijaan ovat laskeneet pankin mukaan houkutteleville tasoille.

”Odotamme molempien yhtiöiden pystyvän korottamaan pakkauskartongin hintojaan vuodenvaihteen jälkeen, ja Metsä Board hyötyy lisäksi viimeaikaisista valuuttaliikkeistä eniten kaikista metsäyhtiöistä merkittävän dollariherkkyytensä ansiosta.”

Euro on heikentynyt kuluvan vuoden aikana dollariin nähden selvästi. Vielä tammikuun lopulla euron vaihtosuhde dollariin kävi lähes 1,25 dollarissa. Nyt noteeraus on 1,14 dollaria.

Myös Valmet hyötynee metsäsektorin vahvuudesta viiveellä. Nordean mukaan sillä on korkeat kapasiteetin käyttöasteet kiihdyttävät investointeja kartonkikoneisiin ja korkea sellun hinta puoltaa uusia sellutehdasinvestointeja.

Nordean suositukset Holmenille ja BillerudKorsnäsille ovat pidä, mutta muille yhtiöille osta.

Kommentoi
Ylös
>