Oma talous

Kotitaloudet vaurastuvat osaketuotoilla – ja velkavivulla

Suomalaiset kotitaloudet ovat entistä vauraampia mutta myös velkaisempia.

Tilastokeskuksen tuoreiden rahoitustilinpidon tilastojen mukaan kotitalouksien rahoitusvarat kasvoivat 5,5 miljardia euroa vuoden 2018 toisen neljänneksen aikana. Neljänneksen lopussa kotitalouksilla oli rahoitusvaroja kuten talletuksia, osakkeita ja sijoitusrahasto-osuuksia lähes 308 miljardin euron arvosta.

Velkaa kotitalouksilla oli samaan aikaan lähes 167 miljardia euroa, jossa oli lisäystä edelliseen neljännekseen 3,3 miljardia. Koska rahoitusvarat kasvoivat velkoja enemmän, kotitalouksien rahoitusvarojen ja velkojen erotus eli nettorahoitusvarat kasvoivat huhti–kesäkuussa 2,2 miljardilla lähes 141 miljardiin euroon.

Kuva 1: Kotitalouksien rahoitusvarojen kehitys ja jakauma

Kotitaloudet rahoitusvarat osakkeet rahastot varallisuus

Lähde: Tilastokeskus.

Selitys kotitalouksien nettovarallisuuden kasvulle on selkeä. Osaketuotot kartuttivat kotitalouksien käyttötilejä.

Kotitaloudet lisäsivät sijoituksiaan rahoitusvaroihin nettomääräisesti 3,6 miljardilla eurolla vuoden 2018 toisen neljänneksen aikana. Varoja virtasi etenkin käyttötileille, muihin siirtokelpoisiin talletuksiin ja lompakoihin esimerkiksi yritysten keväisen osingonmaksun ansiosta, nettomääräisesti 2,7 miljardia euroa.

Tilastokeskuksen mukaan hallussapitovoittoja kotitalouksille kertyi osakkeista ja osuuksista 1,8 miljardin euron arvosta ja sijoitusrahasto-osuuksista 0,4 miljardia. Muutokset useimmissa muissa rahoitusvaateissa jäivät vähäisiksi.

Kotitalouksilla oli asuntolainoja ja muuta lainavelkaa kesäkuun lopussa 151,4 miljardia euroa, jossa oli lisäystä edelliseen neljännekseen 2,6 miljardia.

Kotitalouksien velkaantumisasteeksi saatiin 128,7 prosenttia. Velkaantumisaste lasketaan suhteuttamalla kotitalouksien lainavelat neljänneksen lopussa edeltävien neljän vuosineljänneksen yhteenlaskettuun käytettävissä olevaan tuloon.

Kuva 2: Kotitalouksien velkaantumisasteen kehitys

kotitaloudet velkaantuminen velkaantumisaste talous

Lähde: Tilastokeskus.

Vaikka kotitaloudet ovat vaurastuneet ja rahoitusvarat ovat kasvaneet velkoja enemmän, eivät kaikki suhtaudu kehitykseen varauksetta. Esimerkiksi Suomen Pankki on varoitellut velkataakan kasvusta. Myös valtiovarainministeriössä ollaan kehityksestä huolissaan, ja ministeriön työryhmä ryhtyy selvittämään, miten kotitalouksien velkaantumista voitaisiin hillitä.

Selvitystyön taustalla on muun muassa suurten taloyhtiölainojen yleistyminen.  Kotitaloudet ovat velkaantuneet epäsuorasti, kun suurten taloyhtiölainojen käyttö on yleistynyt rakennettaessa uusia asuntoja.

Lue myös: Salaojaremontti on kiinteistön perushuoltoa

Kokonaiskuvaa velkaantumisesta hämärtää myös se, että kotitaloudet ottavat entistä enemmän lainaa muualta kuin perinteisiltä pankeilta.

Kommentoi
Ylös
>