Oma talous

Tärkeä muutos työttömille – opiskelu työttömyyden aikana helpottuu

Vuodenvaihteessa astuu voimaantyöttömyysturvalain muutos, joka parantaa työttömien mahdollisuuksia opiskella menettämättä oikeutta työttömyysetuuteen.

Lakimuutoksen tavoitteena on tukea työllistymistä ja yritystoiminnan aloittamisen edellytyksiä.

Työttömyysturvalakia muutetaan siten, että 25 vuotta täyttäneet työttömät voivat halutessaan opiskella enintään kuusi kuukautta kestäviä opintoja työttömyysetuutta menettämättä. Edellytyksenä on, että opinnot antavat ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa.

”Osaamisen kehittämistä on tärkeää tukea, jotta työpaikat ja tekijät saadaan kohtaamaan Suomessa nykyistä paremmin”, työministeri Jari Lindström sanoo.

Lakimuutoksen keskeinen ero nykyiseen mahdollisuuteen opiskella työttömyysetuudella tuettuna on, että TE-toimisto ei tee arviota siitä, onko työnhakijalla koulutustarvetta vai ei. Enintään kuusi kuukautta kestävistä opinnoista tulee jatkossakin ilmoittaa TE-toimistolle, mutta toimisto ei arvioi myöskään opintojen pää- ja sivutoimisuutta.

Lindströmin mukaan lakimuutoksella pyritään siihen, että työtön uskaltaisi aloittaa työllistymistään tukevat opinnot pelkäämättä työttömyysetuuden menettämistä. Lisäksi lisätään myös työttömien mahdollisuuksia täyttää aktiivimallin velvoitteet.

Työttömällä säilyy kuitenkin opintojen aikana työttömyysetuuden saamisen edellytyksenä velvollisuus hakea ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä sekä osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin niitä hänelle tarjottaessa. Opiskelu ei ole pätevä syy kieltäytyä tarjotusta työstä tai palvelusta.

Päätoimisen opiskelun aikainen toimeentulo turvataan jatkossakin ensisijaisesti opintotuella. Tämä koskee erityisesti nuoria, joten lakimuutosta sovelletaan vain 25 vuotta täyttäneisiin.

Lakimuutos vaikuttaa myös aktiivimallin soveltamiseen. Työtön voi jatkossa tietyin edellytyksin osoittaa opiskelemalla työttömyysturvan niin sanotun aktiivimallissa edellytettyä aktiivisuutta ja välttää työttömyysetuuden määrän alentamisen. Työttömyysetuuden määrää ei alenneta, jos työnhakija on opiskellut työttömyysturvalain muutoksen mahdollistamalla tavalla aktiivimallin tarkastelujakson aikana vähintään viisi päivää.

Sivutoimiset opinnot osoittavat työttömän iästä riippumatta aktiivisuutta, jos työtön on opiskellut aktiivimallin tarkastelujakson aikana vähintään viisi päivää. Opinnot otetaan huomioon enintään kuuden kuukauden ajalta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös