Talouden trendit

Moni suomalainen sallii vaurastumisen lottoajille, mutta ei sijoittajille tai poliitikoille

Suomalaisista selkeästi suurempi osa hyväksyy lottoamisen vaurastumiskeinona kuin sijoittamisen.

Danske Bankin teettämän kyselyn mukaan suomalaiset sallivat vaurastumisen eniten yrittäjälle, lääkärille, insinöörille ja lukion opettajalle. Vähiten hyväksyttyä vaurastuminen on kohujulkkikselle ja poliitikolle. Danske Bank kysyi suomalaisilta heidän näkemyksiään yleisten ammattien edustajien vaurastumisen hyväksyttävyyttä.

Vaurastua voi monella tavalla, mutta toiset tavoista ovat hyväksyttävämpiä. Kyselyn mukaan säästämisen mahdollistava kulukuuri, ahkera työnteko ja opiskelu ovat suomalaisten mukaan hyväksytyimmät tavat vaurastua.

Säännöllinen säästämisen ja tiukan kulukurin pitämisen mainitsi 46 prosenttia vastaajista. Seuraavaksi eniten mainintoja saivat erittäin hyväpalkkainen, ahkeralla opiskelulla saavutettu työpaikka (40 prosenttia), säännöllinen työssä käyminen nuoresta pitäen (38 prosenttia) ja lottovoitto (31 prosenttia).

Julkisuuden tuomaa vaurastumista (1 prosentti) ja avioliiton kautta saatua varallisuutta (1 prosentti) ei katsota useinkaan hyväksytyimpien tapojen joukkoon kuuluviksi. Sijoittamisellakin vaurastuminen hyväksytään näitä ennemmin.

”Suomalaiset pitävät hyväksyttävinä suoraviivaisia ja kärsivällisyyttä vaativia tapoja vaurastua. Ne korostavat perushyveitä, kuten ahkeraa ponnistelua, vaatimattomuutta ja kurinalaisuutta”, analysoi kyselyn tuloksia Danske Bankin Suomen varallisuudenhoidon johtaja Kimmo Laaksonen.

Laaksonen sen sijaan ihmettele lottovoiton korkeaa sijaa hyväksyttyjen vaurastamiskeinojen listalla. Lottovoittoa pitää hyväksyttävänä vaurastumistapana 31 prosenttia suomalaisista, kun esimerkiksi säännöllistä sijoittamista alle 500 euroa kuukaudessa saa vain 11 prosentin hyväksynnän. Erityisen suopeita lottovoitolle ovat keski-ikäiset: 40–49-vuotiaiden mielestä se on hyväksyttävin keino vaurastumiseen.

”Suomalaiset karsastavat edelleen sijoittamista vaurastumisen lähteenä, vaikka samaan aikaan suosivat työtä ja säästämistä. Lottovoitolla rikastuminen perustuu onneen, ei ihmisen omiin kykyihin tai toimiin”, Laaksonen sanoo.

Julkisuuden tuomaa vaurastumista ja varallisuuden saavuttamista avioliitolla pidetään selvästi vähiten hyväksyttävinä tapoina vaurastua. Viiden kärki muodostuu tavoista, joista ainakin osin saatetaan kokea, että vaurastuminen näillä keinoin ei ole itse ansaittua. Lottovoitto on ainoa tapa, joka nousee sekä hyväksytyimmissä että ei-hyväksytyimmissä viiden kärkeen.

Vauraus tarkoittaa tutkimuksen mukaan suomalaisille erityisesti taloudellista mielenrauhaa ja vapautta talousmurheista. Danske Bankin tutkimuksen mukaan suomalaiset hyväksyvät vaurauden perinteisesti arvostetuilla aloilla työskenteleville suomalaisille. Vauraus suodaan eniten yrittäjälle, lääkärille, insinöörille ja lukion opettajalle.

”Miksi suomalaiset ajattelevat, että taloudellinen mielenrauha ja vaurastuminen kuuluvat vain tietyille ammattiryhmille? Me uskomme, että taloudellinen mielenrauha ja vauraus kuuluvat kaikille”, Laaksonen sanoo.

Kyselytutkimuksen Danske Bankille toteutti YouGov Finland. Tutkimukseen vastasi 1507 suomalaista.

Aiheesta on myös Twitterissä kysely.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös