Sijoitusideat

Kannattaako osakesijoittajan tarttua putoavaan puukkoon?

Miten osakemarkkinat ovat historiassa käyttäytyneet, kun osakkeet lähtevät huipulta jyrkkään laskuun? Kysymystä pohtii LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti.

Kysymys on tietenkin hyvin ajankohtainen, koska osakemarkkinoilla alkoi raju ryminä viime lokakuun alussa. Kurssilasku kiihtyi joulukuussa, mutta joulunpyhien jälkeen kurssit lähtivät jälleen nousuun. Toiveet kauppasodan hellittämisestä ja Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtajan kyyhkysmäiset kommentit edesauttoivat osakemarkkinoiden elpymistä.

Nummiaro tarkastelee blogissaan osakemarkkinoiden historiallisia reaktioita tilanteessa, jossa osakkeet halpenevat huipustaan vähintään viisi prosenttia. Aineistona ekonomisti käyttää USA:n S&P 500 -indeksin osakkeita.

Kurssilaskun alussa todennäköisyys kurssilaskun jatkumiselle on vielä kohtuullisen alhainen. Ekonomistin mukaan noin 60 prosenttia viiden prosentin kurssilaskuista edellisen kurssihuipun jälkeen päättyy heti alkuunsa, eli ennen kuin pudotusta ehtii tulla kymmenen prosenttia huipusta.

Jos kurssilasku jatkuu viidestä prosentista 10 prosentin laskuun, muuttuu tilanne hieman. Kurssien laskiessa 10 prosenttia, on vain 45 prosenttia laskuista päättynyt kurssinousuun ja 55 prosenttia laskuista jatkaa laskuaan. 15 prosentin laskun jälkeen peräti 70 prosenttia laskuista jatkaa laskuaan.

Jos lasku yltää 20 prosenttiin, eli niin sanottuun karhumarkkinaan, on historiallisesti ollut 80 prosentin todennäköisyys, että lasku vain jatkuu. Tämän jälkeen kurssien laskiessa, kurssilaskun jatkumisen todennäköisyys ei enää kasva.

Nummiahon laskelmat ovat mielenkiintoisia. Mikäli osakemarkkina ajautuu karhumarkkinaan, eli lasku edellisestä kurssihuipusta on 20 prosenttia, on historiallisesti ollut hyvin todennäköistä, että lasku vain jatkuu. Ongelmat ja sijoitustunnelmien heikkeneminen ruokkivat toisiaan.

Tässä kohdin on tietenkin pakko todeta se moneen kertaan todettu varoitus: historiallinen tuottokehitys ei ole tae tulevasta. Eli toisin sanoen Nummiahon laskelmien perusteella ei pidä vetää liian suoraviivaisia johtopäätöksiä nyt koetusta kurssilaskusta.

Nummiaho tietää tämän ja on varovainen johtopäätöksissään.

Lyhyellä jänteellä osakemarkkinat ovat kasino. Seuraava viiden prosenttiyksikön rajapyykki voi tulla vastaan parissa päivässä. Pelon ottaessa vallan, se voi aina lisääntyä ennen kuin helpottaa. Mutta lyhytnäköinen todennäköisyyspeli pitää sijoittajan satamassa, jolloin myllerryksen luomat mahdollisuudet voivat lipua sivu suun. Kannattaakin nostaa katse pidemmälle, siirtyä pikkuhiljaa ostolaidalle ja luottaa ajallisen hajautuksen voimaan.

Toiseksi historia ei uusiudu, vaikka usein rimmaa. Monet sijoittajat peilaavat nykyhetkeä finanssikriisin kurimukseen. Pahimpien romahdusten tuijottelu johtaa helposti ylipessimismiin.

Kommentoi
Ylös
>