Oma talous

Remonttiyritykset harjoittaneet aggressiivista kotimyyntiä – taustalla valtion omistusta

Kuluttaja-lehden mukaan osin valtion omistamat remontti- ja korjauspalveluyritykset ovat harjoittaneet kuluttajasuojalain vastaista aggressiivista kotimyyntiä erityisesti iäkkäille kuluttajille.

Kuluttaja-asiamies puuttui aggressiiviseen kotimyyntiin viime kesänä. Kotimyyntiä ja etenkin erilaisten remontti- ja korjauspalveluiden kotimyyntiä koskevien kuluttajailmoitusten määrä on kuluttaja-asiamiehen kasvanut viime vuosina.

Ilmoituksissa toistuvat kertomukset aggressiivisesta myyntityöstä ja tunteja kestävistä myyntiesittelyistä, joiden aikana myyjä ei poistu kuluttajan kotoa tämän pyynnöistä huolimatta. Kuluttaja-asiamiehen mukaan ongelmia on ollut myös peruutusoikeudesta tai sen puuttumisesta kertomisessa.

Kyseenalaisten kotimyyntimenettelyjen kohteena vaikuttavat kuluttaja-asiamiehen saamien ilmoitusten mukaan olleen etenkin iäkkäitä kuluttajia. Näillä saattaa olla vaikeuksia paitsi ymmärtää tekemiensä sopimusten sisältöä, myös kieltäytyä sopimusten tekemisestä painostavaksi koetussa tilanteessa ikänsä ja heikentyneen terveytensä vuoksi.

Kuluttaja-asiamies on selvittänyt kotimyyntimenettelyjä Ideko Oy:n, Suomen Lämpöikkuna Oy:n, Pohjolan Energia Oy:n, Kotisun Oy:n ja RestaKoti Oy:n kanssa ja edellyttänyt niiltä sitoumusta ongelmallisten menettelyjen korjaamiseksi.

Kuluttaja-asiamies muistuttaa, että kuluttajansuojalain mukaan sopimattomana ja kiellettynä pidetään aggressiivista menettelyä, kuten sellaista kuluttajan painostamista, joka johtaa kuluttajan tekemään ostopäätöksen, jota hän ei ilman painostamista olisi tehnyt. Tällaisesta painostamisesta on tyypillisesti kysymys, kun käytetään hyväksi kuluttajan väsymystä, sairautta tai vanhuuden heikkoutta ja uuvutetaan kuluttaja tekemään sopimus.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan Suomen Lämpöikkuna Oy, Ideko Suomi Oy ja KotiSun Oy olivat menetelleet kuluttajansuojalain vastaisesti iäkkäiden huomioimisen ja aggressiivisen menettelyn osalta.

Kuluttaja-lehden mukaan edellä mainitut viisi kotimyyntiä tekevää remonttifirmaa ovat keränneet miljoonavoitot ja satamäärin valituksia viranomaisille. Kuluttajan selvityksen mukaan kolmen yrityksen taustalta löytyy samaan sukuun kuuluvia miehiä, jotka ovat rikastuneet myymällä yhtiöitä tai osia niistä.

Kuluttaja-lehden mukaan yritysten ostajina ovat olleet suureksi osaksi julkisia varoja sijoittavat pääomasijoitusrahastot. Remonttiyritysten omistusten ostoihin on käytetty muun muassa suomalaisten eläkeyhtiöiden Ilmarisen, Elon, Eteran ja Varman sekä Kuntien eläkevakuutuksen, Valtion eläkekassan, Valtion eläkerahaston ja valtion omistaman Teollisuussijoituksen rahaa.

Remontteja myydään Kuluttaja-lehden mukaan usein osamaksusopimuksella, joka voi kerryttää remontin hintaan merkittävän määrän korkoja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös