Yritysuutiset

Kannattavuusongelmissa kamppaileva Tesla vähentää henkilöstöä

Tulisiko Elon Muskin olla huolissaan siitä, että Tesla voi mennä konkurssiin?
Teslan perustaja Elon Musk.

Kuluvähennysten lisäksi Tesla pyrkii nostamaan halvimman sähköautonsa tuotantomääriä.

Elon Muskin perustama sähköautoyhtiö Tesla vähentää tuhansia työntekijöitä. Yhtiön tavoitteena on vähentää peräti seitsemän prosenttia työvoimastaan. Lisäksi yhtiö aikoo pitää palkkalistoillaan vain kaikkein tärkeimmät määräaikaiset työntekijät ja alihankkijat. Tällä hetkellä Teslalla on yli 45 000 työntekijää.

Elon Musk perusteli henkilöstövähennyksiä yhtiön kannattavuusongelmilla. Muskin mukaan Teslat ovat edelleen liian kalliita eivätkä tuota tarpeeksi voittoa. Kuitenkin Tesla teki viime vuoden kolmannella neljänneksellä voitollisen tuloksen.

Samalla kun yhtiö keventää kulurakennetta, se pyrkii lisäämään edullisimman autonsa, Model 3:n tuotantomääriä. Musk toivoo, että Model 3:n hintavimpien mallien myynti Euroopassa ja Aasiassa nostaisi ensimmäisen neljänneksen tuloksen ohuesti voitolliseksi.

Yhtiöllä on ollut jo pitkään vaikeuksia saada markkinoille kohtuuhintaisia sähköautoja, jotka kiinnostaisivat kuin varakkaita kuluttajia.

Yhtiön uutuusmallin Model 3:n on tarkoitus olla Teslan ensimmäinen keskivertokuluttajalle suunnattu malli. Model 3:n hintalappu ei kuitenkaan ole riittävän alhainen, jotta se voisi houkutella keskiluokkaa.

Tesla julkisti viime joulukuussa kahden Model 3 -mallin, eli Long Rangen ja Performancen, malliversioiden hinnat. Long Range -malliversion hinta alkaa 60 500 eurosta ja tehokkaamman Performance-mallin 70 700 eurosta. Autotalli.comin mukaan lisävarusteineen Performance-mallin hinta saattaa nousta yli 84 000 euron.

Yksi syy talousvaikeuksiin on Model3 -mallin tuotanto-ongelmat. Autoja myytiin aikoinaan lyhyessä ajassa ennakkoon 400 000 kappaletta. Ongelma ei siis ole kysyntä, mutta autot pitäisi myös saada valmistettua ja toimitettua.

Teslan talousvaikeudet ei ole mikään yllätys. Vilas Capital Managementin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja John Thompson arveli viime maaliskuussa, että Tesla tarvitsisi noin kahdeksan miljardia uutta pääomaa selvitäkseen seuraavasta 18 kuukaudesta, eli rahoittaakseen liiketoiminnan tappiot, tarvittavat investoinnit, erääntyvät lainat ja tarvitsemansa käyttöpääoman.

Sijoittajille Tesla on haastava sijoituskohde. Mikäli yhtiö pystyy voittamaan halvimman versionsa tuotanto-ongelmat, on mahdollista, että autojen tuotot skaalautuvat ylöspäin valmistuksen yksikkökustannusten laskiessa.

Toisaalta osakkeen arvostustaso on korkea. Yhtiö hinnoitellaan 11,7 kertaa nettovarallisuuttaan korkeampaan arvoon pörssissä. Teslan markkina-arvo on peräti 158-kertainen suhteessa viimeisen 12 kuukauden kassavirtaan nähden.

Tesla osakekurssi osakkeet Nasdaq pörssi

Sijoituksen haastavuutta lisää myös analyytikoiden näkemysten voimakas hajonta. Thomson Reutersin tietokannan mukaan yhtiötä seuraavista 20 analyytikoista kuusi antaa Teslan osakkeelle ostosuosituksen ja neljä myyntisuosituksen.

Teslan osakekurssi romahti lähes 13 prosenttia eilen teknologiapörssi Nasdaqissa.

Mintos tarjoaa keskimäärin 12 prosentin tuoton - sijoita vertaislainoihin

Uusi sijoittaja saa 1 prosentin ylimääräisen koron sijoituksilleen 3 kuukauden ajaksi.

Avaa Mintos-tili

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös