Yritysuutiset

Tiukka kilpailutilanne painoi Martelan tuloksen pakkaselle

Kalustevalmistaja Martelalta osattiin odottaa tuloksen heikentymisestä, koska yhtiö oli antanut asiasta tulosvaroituksen tammikuun alussa.

Martelan loka-joulukuun liikevaihto oli 27,7 miljoonaa euroa, laskien 5,9 prosenttia edellisvuodesta. Liikevaihto osui melko tarkkaan analyysitalo Inderesin odottamaan 27,7 miljoonaan euroon.

Liikevaihto kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna vain Norjassa ja laski kaikissa muissa maissa. Vaikka Suomen liikevaihto kokonaisuudessaan laski noin 1 miljoonaa euroa verrattuna edelliseen vuoteen, oli viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto lähes viime vuoden tasolla, toteaa Martelan toimitusjohtaja Matti Rantaniemi.

Rantaniemen mukaan koko vuoden liikevaihdon laskuun vaikutti julkisen sektorin hankintasopimusneuvotteluiden siirtyminen.

”Tällä oli erityisen suuri vaikutus aikaisempiin vuosiin verrattuna vuoden viimeisellä neljänneksellä. Lukuun ottamatta julkista sektoria, pystyimme kasvamaan Suomessa kaikissa muissa asiakassegmenteissä. Johtuen julkisen hallinnon hankintasopimusneuvotteluiden siirtymisestä myös uudet tilaukset Suomessa laskivat viime vuoteen verrattuna”, toimitusjohtaja toteaa.

Yhtiön liikevoitto laski viime vuoden 0,1 miljoonasta eurosta 0,2 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Tappio oli tulosvaroituksen vuoksi odotettu ja Inderes odotti suurempaa, 0,6 miljoonan euron tappiota. Viimeisen neljänneksen liiketulos oli 0,2 miljoonaa euroa tappiolla, kun vuotta aiemmin yhtiö teki 0,1 miljoonan euron liikevoiton. Osakekohtainen tulos oli tappiolla 0,02 euroa.

Tuloksen heikentymiseen vaikutti Rantaniemen mukaan liikevaihdon pieneneminen ja kiristynyt kilpailutilanne, joka näkyi alentuneena myyntikatteena.

”Aikaisemmin tänä vuonna tekemämme toimenpiteet tukitoimintojen tehostamiseksi ja keskittämiseksi Suomeen, tulevat vaikuttamaan yhtiön liikevoittoon positiivisesti ensi vuoden alusta lähtien. Toimitusvarmuus on säilynyt erinomaisella tasolla ja on selkeästi korkeampi kuin vuonna 2016 ja 2017. Muut kulut jatkoivat laskuaan viime vuoteen verrattuna”, Rantaniemi toteaa.

Kalustevalmistaja arvioi konsernin koko vuoden 2019 liikevaihdon ja liiketuloksen paranevan hieman edellisvuotisesta. Yhtiön liiketulos kertyy yleensä kausivaihteluista johtuen toisella vuosipuoliskolla.

Martela uskoo markkina- ja kilpailutilanteen jatkuvan haasteellisena. Lisäksi julkisen sektorin hankintasopimusneuvotteluiden siirtyminen aiheuttaa epävarmuutta ensimmäisellä vuosipuoliskolla, Rantaniemi varoittaa. Muiden asiakassegmenttien kehitystä tukee useat viime aikoina solmitut pohjoismaiset raamisopimukset.

Martelan mukaan yksityisen sektorin markkinatilanteessa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia aiempaan verrattuna. Sen sijaan Suomen julkisen sektorin kysyntää heikentää tilapäisesti hankintasopimusneuvottelujen siirtyminen ja tämän seurauksena hankintapäätösten lykkääntyminen.

Martelan kysyntään vaikuttavat olennaisesti myös yleinen taloudellinen kehitys, yritysten ja julkisen sektorin tarve tehostaa tilojensa käyttöä ja uudistaa työympäristöään aikaisempaa toimivammaksi johtamisen välineeksi.

Analyysitalo Inderesin mukaan Martelan loka-joulukuun tulosraportti oli aavistuksen Inderesin odotuksia parempi ja hälvensi ainakin pahimpia pelkoja yhtiön tilanteesta.

Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että vuodelta 2018 maksetaan osinkoa 0,10 euroa osakkeelta. Nykyisellä kurssinoteerauksella se tarkoittaa noin 3,1 prosentin osinkotuottoa.

”Myönteistä liiketoiminnan rahavirta +7,4 MEUR koko tilikaudella ja nettovelaton tase. Osinkoehdotus myös mielestämme lievä positiivinen signaali”, Inderes toteaa Twitterissä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös