Yritysuutiset

Oriola painui raskaasti tappiolle – osake nousi silti +4,5 prosenttia

Lääkejakelija Oriola kertoi aloittavansa massiivisen säästöohjelman, mikä ilahdutti sijoittajia.

Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna liikevaihto kasvoi viime vuoden loka-joulukuussa 3,8 prosenttia 410 miljoonaan euroon.

Oikaistu liiketulos heikkeni sen sijaan 5,2 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten vastaavaan aikaan tulosta kertyi 6,2 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna oikaistu liikevoitto jäi 5,5 miljoonaan euroon.

Tulos oli jokseenkin odotusten mukainen, sillä ainoa yhtiötä seuraava analyytikko odotti 6,0 miljoonan euron liiketulosta. Jatkuvien toimintojen osakekohtainen tulos oli 0,05 euroa tappiolle, kun vuosi sitten tulosta syntyi 0,01 euroa. Analyytikon odotuksena oli 0,04 euron tulos.

Kokonaisuudessaan Oriolan tulos ennen veroja painui loka–joulukuussa 8,6 miljoona euroa tappiolle oltuaan vuotta aiemmin vastaavaan aikaan 3,3 miljoonaa euroa voitollinen.

Lääkejakelija odottaa vertailukelpoisin valuuttakurssein lasketun oikaistun liikevoiton kasvavan vuoden 2018 tasosta. Oriolan näkymät vuodelle 2019 perustuvat ulkoisiin markkinaennusteisiin, sopimuksiin lääkeyhtiöiden ja apteekkien kanssa sekä johdon arvioihin.

Oriolan liikevoittoa rasittivat koko vuoden puutteet toiminnan tehokkuudessa, korkeat operatiiviset kustannukset, investoinnit Hehkuun sekä Ruotsin heikko kruunu, listaa syitä heikkoon tulokseen toimitusjohtaja Robert Andersson.

”Kannattavuutta kuitenkin rasitti logistiikan tehottomuus, mikä johtui erityisesti Enköpingin jakelukeskuksen käyttöönoton viivästymisestä. Kuluttaja-liiketoiminta-alueelle viimeinen vuosineljännes oli kovan kilpailun vuoksi vaikea, mutta verkkokauppamme kasvoi edelleen voimakkaammin (+73 %) kuin markkina (+35 %). Terveydenhuolto-liiketoiminta-alue kehittyi suunnitellusti. Myynti kasvoi 10,9 % vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna edellisvuoteen verrattuna”, Andersson toteaa.

Tilinpäätöksen yhteydessä Oriola kertoi aloittavansa massiivisen säästöohjelman.

20by20 Excellence -nimisen ohjelman tavoitteena on 20 miljoonan euron säästöt vuotuisiin kustannuksiin vuoden 2018 kustannustasoon verrattuna. Säästöt toteutuvat asteittain vuoden 2019 toisesta vuosipuoliskosta alkaen, ja ne vaikuttavat yhtiön arvion mukaan täysimääräisesti vuoden 2020 loppuun mennessä.

Ohjelma aloitetaan Oriolan mukaan tehokkaiden ja laadukkaiden toimintojen varmistamiseksi sekä kulujen vähentämiseksi. Ohjelmassa käydään systemaattisesti läpi kaikki konsernin toiminnot ja resurssit. Konsernitason ohjelma kattaa kaikki liiketoiminta-alueet, konsernitoiminnot sekä operatiiviset toiminnot.

Suunnitellut toimet kattavat logistiikan tehostamisen, säästöt suorissa ja epäsuorissa hankinnoissa, tuote- ja palveluportfolioiden optimoinnin sekä virtaviivaistetut ja yksinkertaistetut prosessit kaikkialla konsernissa.

Yhtiön hallitus ehdottaa, että vuodelta 2018 jaetaan osinkoa 0,09 euroa osakkeelta. Osinko olisi siten sama kuin edellisvuonna.

Oriolan odotetusti heikko tulos yhdistettynä lupaukseen suuresta säästöohjelmasta tyydytti sijoittajia ja osakekurssi nousi perjantaina yli 4,5 prosenttia Helsingin pörssissä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös