Talouden trendit

Osakeyhtiön perustaminen helpottuu – 2500 euron minimipääoma pian historiaa

Oikeusministeri Antti Häkkänen
Oikeusministeri Antti Häkkänen. Kuva: Lauri Heikkinen / valtioneuvoston kanslia

Yritystoiminnan aloittaminen helpottuu heinäkuussa, kun yksityisiltä osakeyhtiöiltä poistuu 2 500 euron vähimmäispääomavaatimus, kertoo oikeusministeriö.

Osakeyhtiölain muutos vahvistettiin presidentin esittelyssä perjantaina 8.2.2019.

Ministeriön mukaan tarkoituksena on helpottaa ammatin harjoittamista ja muuta mikro- ja pienyritystoimintaa ilman henkilökohtaista vastuuta alentamalla kynnystä perustaa osakeyhtiömuotoinen yritys. Muutos myös helpottaa yhtiön digitaalista ilmoittamista ja rekisteröinnin automatisointia.

Uudistuksessa yksityisen osakeyhtiöiden ohella pääomavaatimus poistuu myös asunto-osakeyhtiöiltä. Lisäksi osuuskunnan rahastointivelvollisuudesta luovutaan.

Osakepääomavaatimuksen poisto koskee noin 85 prosenttia perustettavista osakeyhtiöistä ja osaa niistä uuden yrityksen perustamista harkitsevista, joille toinen vaihtoehto on yritystoiminta toiminimellä. Myös suuri osa olemassa olevista yksityisistä osakeyhtiöistä voi jatkossa halutessaan alentaa osakepääomaansa.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan yrittäjäksi ryhtymistä rajoittaa monessa tilanteessa tiettyjen lainsäädännön asettamien vaatimusten korkea taso.

“Yrittäjyyden kehittyessä ja uudistuessa myös yrittäjyyteen liittyviä säädöksiä, kannusteita sekä yrityspalveluja on kuitenkin tarkasteltava avoimesti ja ennakkoluulottomasti, ja tarvittaessa uudistettava niitä”, Häkkänen sanoo ministeriön tiedotteessa.

Häkkänen toivoo erityisesti, että muutoksesta on hyötyä ilman henkilökohtaista vastuuta toimiville yksinyrittäjille uusien mikroyritysten perustajille. Muutos vahvistaa ministerin mukaan muutenkin yritystoiminnan edellytyksiä Suomessa.

Osakeyhtiö on Suomen yleisin yritysmuoto. Osakeyhtiössä yrittäjän henkilökohtainen omaisuus on erillään yhtiön varoista ja veloista. Osakkeenomistajat omistavat yhtiön osakkeet, eivät yhtiön varallisuutta. Sen omistaa yksin yhtiö. Se eroaa esimerkiksi avoimesta ja kommandiittiyhtiöstä siten, että yrittäjä on vastuussa yrityksestä ainoastaan sijoituksellaan.

Esimerkiksi konkurssin tapauksessa yrittäjä ei ole osakeyhtiössä henkilökohtaisessa vastuussa yrityksen lainoista ja muista velvoitteista, ellei hän ole itse ollut yrityksen lainojen takaajana.

Nordnet Indeksirahasto Suomi - täysin kuluton indeksirahasto

Nordnet Indeksirahasto Suomi on markkinoiden ensimmäinen täysin kuluton indeksirahasto Suomessa. Rahasto seuraa OMXH25-indeksiä ja sijoittaa osingot uudelleen kasvuosuuksien tavoin.

  • 0 euroa merkintä- ja lunastuspalkkio
  • 0 euroa hallinnointipalkkio
  • 0 euroa kaupankäyntipalkkiot
  • 0 euroa ”jäi pieni präntti lukematta” -kulu

Lue lisää

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös