Talouden trendit

Osakeyhtiön perustaminen helpottuu – 2500 euron minimipääoma pian historiaa

Oikeusministeri Antti Häkkänen
Oikeusministeri Antti Häkkänen. Kuva: Lauri Heikkinen / valtioneuvoston kanslia

Yritystoiminnan aloittaminen helpottuu heinäkuussa, kun yksityisiltä osakeyhtiöiltä poistuu 2 500 euron vähimmäispääomavaatimus, kertoo oikeusministeriö.

Osakeyhtiölain muutos vahvistettiin presidentin esittelyssä perjantaina 8.2.2019.

Ministeriön mukaan tarkoituksena on helpottaa ammatin harjoittamista ja muuta mikro- ja pienyritystoimintaa ilman henkilökohtaista vastuuta alentamalla kynnystä perustaa osakeyhtiömuotoinen yritys. Muutos myös helpottaa yhtiön digitaalista ilmoittamista ja rekisteröinnin automatisointia.

Uudistuksessa yksityisen osakeyhtiöiden ohella pääomavaatimus poistuu myös asunto-osakeyhtiöiltä. Lisäksi osuuskunnan rahastointivelvollisuudesta luovutaan.

Osakepääomavaatimuksen poisto koskee noin 85 prosenttia perustettavista osakeyhtiöistä ja osaa niistä uuden yrityksen perustamista harkitsevista, joille toinen vaihtoehto on yritystoiminta toiminimellä. Myös suuri osa olemassa olevista yksityisistä osakeyhtiöistä voi jatkossa halutessaan alentaa osakepääomaansa.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan yrittäjäksi ryhtymistä rajoittaa monessa tilanteessa tiettyjen lainsäädännön asettamien vaatimusten korkea taso.

”Yrittäjyyden kehittyessä ja uudistuessa myös yrittäjyyteen liittyviä säädöksiä, kannusteita sekä yrityspalveluja on kuitenkin tarkasteltava avoimesti ja ennakkoluulottomasti, ja tarvittaessa uudistettava niitä”, Häkkänen sanoo ministeriön tiedotteessa.

Häkkänen toivoo erityisesti, että muutoksesta on hyötyä ilman henkilökohtaista vastuuta toimiville yksinyrittäjille uusien mikroyritysten perustajille. Muutos vahvistaa ministerin mukaan muutenkin yritystoiminnan edellytyksiä Suomessa.

Osakeyhtiö on Suomen yleisin yritysmuoto. Osakeyhtiössä yrittäjän henkilökohtainen omaisuus on erillään yhtiön varoista ja veloista. Osakkeenomistajat omistavat yhtiön osakkeet, eivät yhtiön varallisuutta. Sen omistaa yksin yhtiö. Se eroaa esimerkiksi avoimesta ja kommandiittiyhtiöstä siten, että yrittäjä on vastuussa yrityksestä ainoastaan sijoituksellaan.

Esimerkiksi konkurssin tapauksessa yrittäjä ei ole osakeyhtiössä henkilökohtaisessa vastuussa yrityksen lainoista ja muista velvoitteista, ellei hän ole itse ollut yrityksen lainojen takaajana.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös