Asunnot ja kiinteistöt

Mitä sähköinen osakehuoneistorekisteri merkitsee taloyhtiön osakkaille?

Taloyhtiöiden arjessa tapahtuu suuri muutos.

Vuoden alussa perustettiin sähköinen osakehuoneistorekisteri (ASREK), johon kerätään vähitellen kaikkien asunto-osakkeiden tiedot ja omistajamerkinnät, kertoo Kiinteistöalan Kustannus Oy tiedotteessaan.

Tietojen siirto vanhojen asunto-osakeyhtiöiden osalta aloitetaan tämän kevään aikana. Taloyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelo itse rekisteriin.

Tällä hetkellä asunto-osakkeiden omistajatiedot ovat hajallaan yhtiöiden itse ylläpitämissä osakeluetteloissa. Nyt tiedot kootaan Maanmittauslaitoksen ylläpitämään sähköiseen rekisteriin. Siirrettävänä on noin kahden miljoonan suomalaisen asunto-omistustiedot.

Uudet taloyhtiöt on perustettava 1.1.2019 lähtien aina sähköisesti ja näiden yhtiöiden omistajatietoja ylläpidetään perustamisesta lukien Maanmittauslaitoksen sähköisessä rekisterissä.

”Vanhojen asunto-osakeyhtiöiden tulee siirtää tietonsa sähköiseen rekisteriin 1.5.2019 – 31.12.2022 välisenä aikana. Tiedot eivät siirry itsestään, vaan taloyhtiön on tehtävä siirto itse. Siirron jälkeen taloyhtiö ei enää ylläpidä osakkaistaan osakeluetteloa, vaan sitä ylläpitää Maanmittauslaitos huoneistotietojärjestelmässä”, kertoo vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen Suomen Kiinteistöliitosta. Hän on kirjoittanut uudistuksesta käytännön oppaan taloyhtiöille.

Uudistus tuo myös velvollisuuksia osakkaille.

Osakkaiden tulee itse siirtää oman omistuksensa tiedot sähköiseen rekisteriin ­­– taloyhtiö ei tee sitä heidän puolestaan. Rekisteröintiä voi kuitenkin hakea vasta sen jälkeen, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon ylläpidon Maanmittauslaitokselle.

”Sen jälkeen, kun yhtiö on siirtänyt osakeluettelon ylläpidon Maanmittauslaitokselle ja osakkeiden omistaja vaihtuu esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä, uuden omistajan on haettava rekisteröintiä osakehuoneistorekisteriin”, Hienonen selostaa.

Samalla kun omistajan tiedot rekisteröidään sähköiseen rekisteriin, paperinen osakekirja mitätöidään.

”Paperista osakekirjaa ei voi mitätöidä itse, vaan se mitätöidään Maanmittauslaitoksessa. Mitätöidyn osakekirjan voi halutessaan saada maksua vastaan itselleen muistoksi”, Hienonen toteaa.

Sähköinen osakehuoneistorekisteri tuo mukanaan muutoksia, mutta myös helpotuksia. Omistajatiedot ovat jatkossa helposti saatavissa sähköisessä palvelussa, asunto-osakkeiden siirto ja panttaus voidaan tehdä sähköisesti, tuhansien ihmisten työtaakka helpottuu.

”Taloyhtiön arjessa sähköinen rekisteri vaikuttaa muun muassa isännöitsijäntodistukseen, yhtiökokouskäytäntöihin ja lunastusmenettelyyn”, Hienonen kertoo.

Kiinteistöalan Kustannus Oy:n Uutuusopas ASREK ja sähköinen osakehuoneistorekisteri – opas taloyhtiölle neuvoo käytännönläheisesti, mitä sähköinen osakehuoneistorekisteri tarkoittaa taloyhtiöiden näkökulmasta, ja antaa ohjeet muutoksen toteuttamiseen.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Bernstein

  21.2.2019 at 09:02

  En vastusta rekisteriä vaan sitä että vastuu tästäkin hallinnon digihankkeesta sälytetään hallintoalamaisille.

  Jotenkin tuo sanamuoto sylettää: ”..haettava rekisteröintiä”.
  Ikäänkuin hallintoalamaisen olisi itse anottava itselleen lisää ruoskaa.

  ”Sen jälkeen, kun yhtiö on siirtänyt osakeluettelon ylläpidon Maanmittauslaitokselle”

  – Suomeksi: Sen jälkeen kun yhtiökokouksessa on pelattu venäläistä rulettia siitä, kenelle digiosaamattomalle tämäkin valtion keksimä riesa sälytetään. Isännöitsijätoimistoa ei kannata vaivata, koska minimilaskutus valtiollisen=toimimattoman e-sivun kanssa taistelusta lienee luokkaa 5 000 euroa.

  ”…ja osakkeiden omistaja vaihtuu esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä, uuden omistajan on haettava rekisteröintiä osakehuoneistorekisteriin”

  – Virkamies ilmeisesti kuvittelee, että kauppa purkautuu, ellei sitä merkitä johonkin e-rekisteriin, josta ei asuntokauppalakikaan (vielä) puhu mitään?
  Toisaalta kaukaa viisas ostaja sisällyttää kauppakirjaan ehdon, joka siirtää vastuun Maanmittauslaitoksen e-lomakkeiden toimimattomuudesta myyjän harteille.

  Asuntokaupan osapuolet osoittaisivat aitoa kansalaisrohkeutta jättämällä tämän digikyykytyksen väliin. Viranomaisella itsellään on mainioisti aikaa ja resursseja syödä keittämänsä soppa itse eli luettaa rekisteriviraston(minkä tahansa – niitä on tässä maassa varmaankin sata) optisella lukijalla ostajan hänelle postaamat kauppakirjat.

  Jos kauppakirjasta puuttuu jokin rekisterilomakkeissa yleisesti vaadittava tieto kuten osapuolten poliittinen vaikutusvaltaisuus USA:ssa, rekisteriviranomainen tiedustelkoon sitä ystävällisesti Suomen Yhdysvaltain suurlähetystöstä.

  Digikiusatut ry:n helmikuun manifesti:

  Kaikenlainen digipakottaminen on kiireesti saatava Perustuslakivaliokunnan syyniin. Siellä sen kohtaloksi koituu se minkä jokainen diktatuuri ansaitsee.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös