Indikaattorit

Avoimia työpaikkoja 19 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten

Avoimet työpaikat vuosineljänneksittäin

avoimet työpaikat vuosineljänneksittäin talous
Lähde: Tilastokeskus.

Vaikeasti täytettävien työpaikkojen osuus kasvoi kuitenkin ennätystasolle.

Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä enemmän kuin vuosi sitten, kertoo Tilastokeskus. Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä 41 000, kun vuotta aiemmin määrä oli 37 200.

Vuonna 2018 avoimia työpaikkoja oli keskimäärin 49 400, mikä on 19 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna, jolloin avoimia työpaikkoja oli 41 600.

Vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä avoimista työpaikoista 71 prosenttia eli 29 200 oli yksityisten yritysten omistamien toimipaikkojen tarjoamia, kun vuotta aiemmin niitä oli 27 400 eli 74 prosenttia kaikista avoimista työpaikoista.

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna etenkin kuntasektorilla (+ 2 800) sekä toimipaikoissa, joissa oli 5–9 työntekijää (+ 3 900). Toimipaikan toimialan mukaan tarkasteltuna avoimet työpaikat lisääntyivät eniten toimialaryhmässä ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta, hallinto- ja tukipalvelutoiminta (M, N).

Viimeisellä vuosineljänneksellä 16 prosenttia kaikista avoimista työpaikoista oli osa-aikaisia ja 29 prosenttia määräaikaisia. Kaikista avoimista työpaikoista yli puolet oli työnantajan oman arvion mukaan vaikeasti täytettäviä, kuten edellisenkin vuoden vastaavana ajankohtana. Vaikeasti täytettäviksi koettuja työpaikkoja oli paljon esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalveluiden sekä rakentamisen toimialoilla.

Vaikeasti täytettävien työpaikkojen osuus avoimista työpaikoista on noussut tasaisesti vuoden 2015 alusta lähtien. Tämä näkyy Danske Bankin ekonomistin, Jukka Appleqvistin, julkaisemasta twiitistä.

”Rekrytointi alkaa käydä haastavaksi”, Appelqvist kommentoi.

Myös Danske Bankin pääekonomisti Jukka Kuoppamäki kiinnittää huomiota vaikeasti täytettävien työpaikkojen osuuden kasvuun.

” Avoimien työpaikkojen määrä pysyi vakaana kausitasoitetussa mielessä loppuvuonna 2018. Vaikeasti täytettävien työpaikkojen osuus nousi ennätystasolle 59 %iin”, Kuoppamäki kirjoittaa Twitterissä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös