Makrotalous

Handelsbankenin ekonomistit: Teknologiasota on kauppasotaa merkittävämpi konflikti

Washingtonissa on nyt yksi aihe, joka on kaiken yläpuolella.

Yhdysvalloilla on välttämätön tarve taistella Kiinan taloudellisen hegemonian kasvua vastaan, arvioivat Handelsbankenin ekonomistit Tiina Helenius ja Janne Ronkanen pankin tuoreessa markkinakatsauksessa.

”Washingtonissa näyttää vallitsevan hysteerinen pelko siitä, että Kiina pääsee 5G-teknologian valtamahdiksi Huawein avulla, joka nähdään osaksi Kiinan valtakoneistoa”, Helenius ja Ronkanen toteavat.

Yhdysvaltojen ja Kiinan neuvotteluissa on ekonomistien mukaan kaksi rinnakkaista neuvottelulinjaa.

Toinen linja liittyy todelliseen kaupankäyntiin, kuten siihen, että Kiina ostaa enemmän Yhdysvalloista soijapapuja, naudanlihaa tai nesteytettyä maakaasua. Kiinan USA:n tuonnin lisäämisellä tähdätään siis Heleniuksen ja Ronkasen mukaan USA:n kauppavajeen pienentämiseen Kiinan kanssa.

Toisessa neuvottelulinjassa keskitytään puolestaan USA:n ja Kiinan suhteiden väliseen rakenteelliseen muutokseen. Sen ytimessä on USA:n ajatus, että Kiina on saanut nykyisen merkittävän asemansa maailmanmarkkinoilla laittomilla keinoilla.

”Kauppasotaa tärkeämpi konflikti onkin teknologiasota, mikä näkyy esimerkiksi Huawei-tapauksessa. Tässä USA:lla on yhteinen näkökanta Euroopan kanssa, ja on selvää, että USA:n hallinto haluaa tässä kysymyksessä tehdä yhteistyötä EU:n kanssa”, Helenius ja Ronkanen toteavat.

Ekonomistien mukaan 5G-mobiiliverkko on USA:n hallinnolle niin tärkeä ja arkaluonteinen asia, ettei asiassa nähdä olevan varaa minkäänlaisiin virheisiin.

”USA:n näkemyksen mukaan EU ei ole myöskään tehnyt tarpeeksi estääkseen Kiinan teknologiavarkauksia suorien ulkomaisten sijoitustensa kautta. USA suhtautuu erittäin kielteisesti siihen, jos jokin EU-maa käyttää Huaweita 5G-ratkaisuissaan.”

Amerikkalaiset haluavat pakottaa Kiinan muuttamaan käytäntöjään. Lisäksi Yhdysvallat haluaa myös rikkoa Kiinan ympärille rakentuneita tuotanto- ja toimitusketjuja, vaikkakin ne eivät todennäköisesti tuo työpaikkoja takaisin USA:han, ekonomistit toteavat.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä vallitsee siis teknologinen vastakkainasettelu. Helenius ja Ronkanen epäilevät, että siitä tulee todennäköisesti pidempiaikainen konflikti, sillä kumpikaan maa ei ole valmis perääntymään.

”Kiina ei luovuta pyrkimyksiään tulla teknologiseksi ja sotilaalliseksi supervallaksi, eikä Yhdysvallat hyväksy Kiinan nousua sellaiseksi”, ekonomistit kiteyttävät.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös