Markkinakommentit

Salkunhoitaja: Pörssiyhtiöiden tuloskasvun hiipuminen luo paineita osakkeille

Taalerin salkunhoitaja varoittaa heikkenevistä tuloksiin kohdistuvista odotuksista.

Pörssiyhtiöiden tulosodotukset vuodelle 2019 ovat edelleen ihan hyvällä tasolla, mutta ne ovat tipahtaneet huomattavasti siitä mitä odotettiin vuoden 2018 tammikuussa, salkunhoitaja Niko Fagernäs toteaa Taalerin aamukatsauksessa.

Fagernäsin mukaan yritysten tuloskasvuodotukset ovatkin tipahtaneet globaalisti mitattuna 4,6 prosenttia prosenttiyksikköä 9,6 prosentista 5,0 prosenttiin.

Vielä tähän asti tulokset ovat kivunneet reippaasti varsinkin Yhdysvalloissa.

”Vuoden takaiseen verrattuna Yhdysvaltojen kvartaalitulokset näyttävät 14 % tuloskasvua. Liikevaihdon kasvua on saatu 7 %. Euroopan ja Japanin tuloskaudet ovat olleet heikot. Euroopassa vertailukelpoinen tulos oli tuloskasvun osalta 5%, Euroalueella -1% sekä Japanissa -8”, Fagernäs toteaa.

Ilman energiayhtiöitä samat tuloskasvun luvut olisivat olleet Yhdysvaltojen osalta 10 prosenttia ja Euroopan osalta vain yhden prosentin.

Tulosodotusten hiipuminen näkyy myös alla olevassa twiitissä, jossa näkyy kunkin vuosineljänneksen tulosodotusten keskimääräinen muutos Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla.

Taalerissa uskotaan, että tulosodotukset tulevat laskemaan edelleen hieman, mutta romahdusta tuskin tulee niin kauan kuin keskuspankit ja valtiot ovat valmiina tukemaan talouskehityksen heikkoutta.

”Tämän lisäksi Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota on ruvennut hiljalleen kääntymään myötätuuleksi markkinoille, kun riski eskaloitumisesta on hillitty.”

Fagernäs muistuttaa, että markkinoiden huomio voi usein poiketa siitä, mikä on pitkällä aikavälillä tärkein asia osakesijoittajille: tuloskasvu ja tuloskasvun trendit.

”Tällä hetkellä tuloskasvu ja tuloskasvuodotukset näyttävät edelleen heikentyvän. Tämän pitäisi itsessään luoda painetta osakkeille. Toisaalta puheet ja lupaukset saattavat kannatella markkinaa hetken, näin onkin tapahtunut.”

Makrotalouden positiiviset saattavat kuitenkin muuttaa tulosodotuksia, Fagernäs pohtii.

”Keskuspankkien koronnosto-odotusten madaltuminen sekä pienet positiiviset asiat kauppasodasta tukevat näkemystä siitä, että tulevaisuudessa tuloskasvu voikin parantua globaalin talouden parannuksen mukana.”

Taaleri uskoo kuitenkin edelleen, että globaali talous jatkaa hidastumista ja tulokset mukana.

”Samalla uskomme, että osakkeiden tuotot maltillistuvat siitä mitä ne ovat olleet finanssikriisin jälkeen.”

Kommentoi
Ylös
>