Rahastotietoa

Suotuisa markkinakehitys sai rahastopääomat kasvuun – osakerahastot menettävät yhä varoja

sijoitusrahastot rahastot nettomerkinnät rahastopääoma rahastovirrat maaliskuu sijoittaminen

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin maaliskuussa nettomääräisesti yhteensä 87 miljoonaa euroa uutta pääomaa.

Finanssialan tiedotteen mukaan rahastopääoma kasvoi myös suotuisan markkinakehityksen ansiosta. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuun lopussa 115,1 miljardia euroa.

Rahastovirta kääntyi siten positiiviseksi helmikuusta, jolloin pääomia lunastettiin nettomääräisesti yhteensä 324 miljoonaa euroa. Koko alkuvuoden tilanne on kuitenkin miinuksella, sillä nettomääräisesti tammi-maaliskuussa on lunastettu pääomia 852 miljoonan euron edestä. Nettomerkinnät olivat olleet pakkasella edelliset 10 kuukautta.

Osakerahastot menettivät edelleen suosiotaan, sillä niistä lunastettiin eniten varoja, yhteensä 318 miljoonaa euroa. Vuoden alusta lukien osakerahastot ovat menettäneet yli 1,5 miljardia euroa, huolimatta osakekurssien vahvasta noususta. Varoja on siirretty lyhyen koron rahastoihin, joihin kertyi maaliskuussa 164 miljoonaa euroa uusia pääomia. Vaihtoehtoisiin rahastoihin sijoitettiin 167 miljoonaa euroa.

Viimeisen vuoden aikana osakerahastot ovat menettäneet pääomia jo lähes neljän miljardin edestä.

Osakerahastoissa eniten varoja sijoitettiin globaalisti sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 144 miljoonaa euroa. Eniten pääomia menettivät Japaniin sijoittavat rahastot, yhteensä 137 miljoonaa euroa.

Suotuisa markkinatunnelma jatkui maaliskuussa, ja sekä korko- että osakesijoittajat ovat alkuvuoden nauttineet hyvistä tuotoista, Finanssiala toteaa. Osakekurssit nousivat ja samaan aikaan pitkät korot laskivat, mikä teki arvonnousua molempiin omaisuuslajeihin.

Osakemarkkinat ovat nousseet rahapolittikan suunnan muututtua ja loppuvuoden synkän näkymän korjaannuttua, vaikka talousdata on ollut Finanssialan mukaan heikohkoa.

Pitkien korkojen lasku kuitenkin kertoo makrotalouden näkymien synkentyneen. Yhdysvalloissa korkokäyrä, eli pitkien (10v.) ja lyhyiden (3kk) korkojen erotus, käväisi negatiivisena, mitä on yleensä pidetty taantuman ennusmerkkinä. Myös Saksan valtion 10 vuoden korko painui negatiiviseksi.

Tuottokäyrä on ollut varsin hyvä ennakoimaan talouden käännöksiä, ja käyrä on kääntynyt laskevaksi ennen jokaista USA:n taantumaa vuoden 1955 jälkeen.

Finanssialan mukaan rahapolitiikan kiristystoimien lopettaminen selittää osakekurssien nousua, samoin Kiinan elvytystoimet. Yhdysvaltain keskuspankki Fed ei nosta enää ohjauskorkoaan tänä vuonna. Lisäksi Fed päätti lopettaa taseensa supistamisen ensi syyskuusta alkaen. Euroopan keskuspankki EKP ilmoitti uusista pankkien rahoitusoperaatioista maaliskuussa.

Rahapolitiikassa voidaan katsoa tapahtuneen käänne kevyempään suuntaan, mikä on positiivista osakemarkkinoille.

”Kevyemmän rahapolitiikan vaikutukset markkinatunnelmaan ovat olleet alkuvuonna huomattavat. Talouskasvun vauhti kuitenkin lopulta ratkaisee, mihin suuntaan tästä mennään. Nyt tasapainoillaan kasvunäkymien, rahapolitiikan ja poliittisten riskien kanssa”, arvioi johtava asiantuntija Elina Erkkilä Finanssiala ry:stä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös