Markkinakommentit

Nordean päästrategi: Tulossa jännittävä tuloskausi – tulosennusteet laskussa

Tällä viikolla alkavasta tuloskaudesta voi tulla Nordean päästrategin mukaan trilleri, kun sijoittajat joutuvat arvioimaan omia heikentyneitä odotuksiaan uusien tietojen ja etenkin johdon kommenttien pohjalta.

Tätä vuotta koskevat kasvuennusteet ovat jo painuneet pakkaselle, kun samaan aikaan pörssikurssit ovat ponnistaneet ylöspäin.

Nordean päästrategin Antti Saaren mukaan kasvuennusteita on nyt hilattu enemmän alaspäin kuin kertaakaan vuoden 2016 ensimmäisistä tuloskausista – niin kokonaisuuden kuin monen toimialankin osalta.

Poikkeus on kuitenkin energiasektori.

”Toisaalta energiayhtiöiden ennusteiden leikkaukset eivät yllä samalle tasoille: 2016 alussa sektorin tulosodotukset oli painettu tappionpuolelle, kun tällä kertaa voittoja odotetaan n. kolmanneksen vähemmän kuin vuoden alussa”, Saari toteaa Nordean viikkokatsauksessa.

Saaren mukaan lähes kaikkien toimialojen ennusteleikkaukset ovat selvästi keskimääräistä kovempia, ja tavallista useampi yhtiö on laskenut ohjeistustaan neljänneksen kuluessa. Tosin koko vuoden tulosodotuksissa lasku on ollut tavallista jyrkempää vain energia- ja IT-yhtiöissä, joten laajaa ”kysynnän happanemista” ei ole vielä ennusteissa. Kokonaisnäkymät ovat siten synkkiä, mutta eivät toivottomia, Saari tiivistää.

Saari ennustaa, että energia- ja perusteollisuuden yrityksillä on mahdollisuus tavallista kovempaan myönteiseen yllätykseen.

”Varsinkin energia-alan osalta tulosennusteiden jatkunut lasku ja samalla öljyn hinnan hurja nousu alkuvuonna luo toivoa. Perusteollisuuden osalta ero ei ole yhtä suuri, mutta sielläkin nousseet metallien hinnat tukevat tuloksia.”

Samanlaisia näkemyksiä energiasektorista esitti viime viikolla myös jättipankki JP Morgan, jonka mukaan energiasektorin sentimentti eli tunnelmat ovat kokonaan romahtaneet, vaikka energia-alan fundamentit ovat viime aikoina kohentuneet. Öljyn hinta on kuitenkin noussut alkuvuonna 36 prosenttia, mutta S&P 500 -osakeindeksin energiasektori on kivunnut vain 16 prosenttia, eli alle puolet öljyn hinnannoususta.

Nordea pitää osakkeet peruspainossa selvempää sijoitussäätä odotellessa. Kotimaisille osakkeille pankki suosittelee kuitenkin ylipainoa.

”Tulosnäkymät ja arvostus ovat houkuttelevammat kuin muualla. Samalla kevään osinkotuotot ovat korkeammat kuin pitkään. Euroopan ja Kiinan taloushuolet painavat Suomeakin, mutta toisaalta edullinen arvostus antaa tukea. Japaniin suosittelemme alipainoa, sillä maan tulosnäkymät ovat vaisut ja jenin heilunta painaa eurosijoittajan tuottomahdollisuuksia”, Nordea toteaa.

Nordean päästategin kommentit markkinatilanteesta löytyvät myös yllä olevalta videolta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös