SalkunRakentajan salkku perustettiin Lainaajan vertaislainapalveluun 2,5 vuotta sitten. Miten on käynyt salkun korkeille korkotuotoille pidemmän ajan kuluessa?
– KAUPALLINEN YHTEISTYÖ –
SalkunRakentajan salkku perustettiin Lainaajan vertaislainapalveluun 2,5 vuotta sitten. Miten on käynyt salkun korkeille korkotuotoille pidemmän ajan kuluessa?
SalkunRakentaja perusti oman salkun Lainaajaan lokakuussa 2016. Salkun kehitystä on seurattu tästä lähtien tasaisin väliajoin, jotta lukijat pystyisivät mahdollisimman hyvin arvioimaan vertaislainoja sijoitusmuotona.
Miten vertaislainojen korot kertyvät? Kuinka suuri on luottotappioriski ja mikä on sijoituksen lopullinen tuotto?
Aikaa salkun perustamisesta on nyt kulunut jo kaksi ja puoli vuotta. Tässä ajassa ensimmäiset kahden vuoden vertaislainat on jo kokonaan maksettu takaisin ja ensimmäiset kolmen vuoden lainatkin pian kuitattu.
Nyt onkin hyvä hetki katsoa, onko myöhässä olevien lainojen määrä lisääntynyt, ja miltä sijoituksen tuotto näinkin pitkän ajan jälkeen näyttää.
Korkoa sijoitukselle jopa 24,2%
SalkunRakentajan salkkuun sijoitettu 5 000 euron pääoma on tuottanut maaliskuun 2019 tilanteen mukaan huikean 24,2 prosentin tuoton sisäisen korkokannan menetelmällä laskettuna (XIRR). Odotettavissa oleva korkotuotto maaliskuun alussa oli 1 288 euroa. Korkotuottoja salkku on tähän mennessä kerryttänyt 1 717 euroa. Käteisen osuus on 144 euroa, joten pääoma on sijoitettuna tehokkaasti lainoihin.
Tämä on osoitus myös siitä, että Lainaajan sijoitusstrategia toimii edelleen loistavasti vallitsevassa markkinatilanteessa, jossa keskitytään erityisesti parantamaan luotonhakijoiden laatua ja varmistamaan asiakkaan takaisinmaksukyky.
Salkun jakautuminen viiveittäin
SalkunRakentajan salkun viiveet ovat pysyneet melko stabiilina. Yli 30 päivää myöhässä olevat maksut ovat kuitenkin lisääntyneet 3 prosenttiyksikköä verrattuna vuoden 2018 elokuun tilanteeseen. Tästä huolimatta salkun tuotto on kuitenkin kasvanut elokuun 21,7 prosentista maaliskuun 24,5 prosenttiin.
Korkotuoton pysyminen korkealla osoittaa sen, että Lainaajassa on pystytty parantamaan lainakannan laatua ja kerryttämään korkeaa korkotuottoa vallitsevasta markkinatilanteesta huolimatta. SalkunRakentajan salkku voidaankin edelleen nähdä onnistuneena sijoituksena.
Lainaajan vertaislainoihin pääsee sijoittamaan verkkopalvelun kautta.
Lainaajan vertaislainapalvelun omistaa Vertaislaina Oy. Vertaislaina Oy:n muita palveluita ovat yritysrahoitukseen erikoistunut ja kulutusluottoja tarjoava .
Kyseisestä toimijasta täysin vastakkainen kokemus: Sijoitin kokeeksi tonnin, puolen vuoden kuluttua myöhässä, perinnässä (tai defaultissa, en tiedä)jo kolmannes lainoista. Ei minkäänlaista takaisinostoturvaa, kuten kilpailijoilla. Lainoista ei pääse eroon edes myymällä roimalla alennuksella eikä asiakaspalvelu(jokavastaa monen päivän viiveellä) tee muuta kuin kehottaa odottamaan juoksuajan tai prosessin loppuun.
Tuo 24% on ehkä mahdollista, mutta tarkoittaa riskisimpien lainojen valintaa eikä sisällä yhtään luottotappiota. Käytännössä sen saa vähintään puolittaa.
Sama juttu Fundun kanssa eli kummankaan ei pitäisi sijoittajaa kiinnostaa, koska kumpikaan ei tarjoa kerrassaan mitään suojaa luottotappioita vastaan(niiden oma seulonta on lähinnä vitsi). Jos eli kun ole väärässä, viisaammat korjatkoot.
Semmosta. Menee kyllä jatkossa P2P:t Twinolle, Mintokselle ja Envestiolle. Tai osinkoa maksaville kuten OPR-vakuus ja Bluefinance – niiden osingoista pidätetään 7,5% kun taas koroista täyden 30%.
Disclaimer:
En saa provikkaa yhdeltäkään mainostamaltani P2P-välittäjältä.
Mutta tulipa kerrankin sanottua jotain, joka taatusti poikii eriäviä mielipiteitä.
Lainaajalta tuli spostia. Samalla selvisi, että vertaislainafirmojen täsmällinen kipuraja on 23.65%:
”Lainaaja lopettaa vertaislainatoiminnan
Vakuudettomien kulutusluottojen korko- ja kulukatto tulee voimaan syksyllä 2019. Uusi sääntely rajoittaa lainan nimelliskoron 20 prosenttiin ja lainasta perittävät kulut vuositasolla 150 euroon tai 3,65 % pääomasta.
Vertaislainauksessa lainanvälittäjän ansainta muodostuu pääosin lainanottajilta perittävistä avaus- ja tilinhoitopalkkioista, joiden tulee kattaa vähintään asiakashankintakustannukset sekä palvelun operoinnista ja sijoittajamarkkinoinnista syntyvät kustannukset.”
Kommentti: Jos yleistettävissä, myös kilpailijat lopettavat ja siirtyvät yritysten luotottamiseen. Tavallinen pikavippaaja puolestaan joutuu siirtymään pimeille lainamarkkinoille – siis sinne, jossa alle 100% korko on lähinnä huono vitsi.
Ei siis tarvittu demarihallitusta kaatamaan tätäkään liiketoimintaa.